Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Peter schreef en vertaalde ruim honderd(!) liedjes voor Opwekkingsbundel: “Opwekking is stukje hemel op aarde”

28 mei 2021 · Leestijd 4 min

Licht van de wereld, Heerlijk is Uw naam, Jezus alleen. Oftewel: Opwekking-klassiekers. De man achter al die nummers is Peter van Essen. Hij werkte twintig jaar als muziekleider voor Opwekking waar hij zo'n tachtig vertalingen en 21 eigen nummers schreef die wij inmiddels horen en meezingen in de kerk. Peter: “Ik wist al jong dat God mij riep om muziek voor Hem te maken.”

Als je opgroeit met twee pianisten als ouders is de kans groot dat die muzikaliteit wordt doorgegeven. Peter krijgt al jong een viool in zijn handen en kruipt later achter de piano. “Muziek maken in de kerk vond ik geweldig en al jong had ik de overtuiging dat God mij riep om muziek voor Hem te maken. Dat voelde ik diep in mijn hart en maakte God mij duidelijk in een droom. In die droom zag ik een huis waar mensen samen muziek maakten en werden opgeleid. Omdat ik wist dan muziek mijn toekomst was, ben ik het conservatorium gaan doen.”

Wijze les van Ellie & Rikkert

Op zijn 27ste wordt Peter begeleider van het duo Ellie en Rikkert en tourt hij zeven jaar met ze door Nederland en buitenland. Van achter de piano en met zijn viool begeleidt hij het duo. “Het is een geweldig stel. Ze hebben me zowel op geloof- als muzikaal gebied heel erg geïnspireerd. Ik heb van hen geleerd dat muziek maken iets is dat je doet met je hart. Het doel is niet om een perfecte uitvoering neer te zetten, maar om een boodschap over te brengen. Dat is een les die ik nog steeds toepas als ik muziek maak.”

Artikel gaat verder onder foto

afbeelding

Honderd liedjes

“Ik schreef toen al liedjes die in de Opwekkingsbundel terecht zijn gekomen en werkte samen met veel van de muzikanten daar. Lang verhaal kort ben ik uiteindelijk gevraagd door de toenmalige muziekleider van Opwekking of ik het stokje over wilde nemen. Twintig jaar lang ben ik betrokken geweest bij het selecteren, arrangereren, instuderen en opnemen van nummers voor in de Opwekkingsbundel als muzikant en muzikaal leider. In totaal heb ik ook zo’n 100 liedjes geschreven en vertaald voor Opwekking.”

Tijdens de pinksterconferentie oogst je alles wat je gezaaid hebt

Hemel op aarde

“Het is een geweldige eer om te zien hoe God bezig is in kerken in Nederland en daar muzikaal op aan te sluiten. Dat werd vooral zichtbaar tijdens de Opwekking Pinksterconferentie. De muziek is mijn kindje en tijdens dat weekend komt alles bij elkaar: de muziek, fantastische band, zangers, dansers en natuurlijk de mensen die vol overtuiging en passie God aanbidden. Het is een stukje hemel op aarde waar je alles oogst wat je gezaaid hebt na het maandenlang repeteren en selecteren van liedjes.”

A dream come true

In 2010 geeft Peter het stokje dat hij twintig jaar daarvoor kreeg, door aan Elisa Krijgsman. Het was tijd voor een nieuw hoofdstuk. Peter organiseert cursussen en onderwijsdagen voor muziekteams en liedschrijvers. Samen met zijn vrouw Carin gaat hij ook naar kerken toe om daar te spreken en aanbidding te leiden, soms ondersteund door hun eigen koor of band.

“Mijn droom was als tiener al om een centrum te hebben waar muziek werd gemaakt en muzikanten en aanbiddingsleiders opgeleid werden. God leidde mij naar een huis in Apeldoorn en toen ik daar voor stond wist ik: ‘ik heb dit huis eerder gezien in een droom die God mij gaf.’ Mijn vrouw en ik wonen daar nu en zijn ‘His Homebase’ gestart. Een plek waar elke ochtend mensen samenkomen om God te prijzen en waar we trainingen geven. Mijn droom is letterlijk uitgekomen.”

Singer songwriter Reyer voegde ook een lied toe aan de Opwekkingsbundel: het leven in mij. Lees hier zijn verhaal achter dit lied.

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡