12 mei 2021

Reyer over zijn lied ‘Het leven in mij’: “Het eerste couplet schreef ik tien jaar geleden al”

Wie in christelijk Nederland kent hem niet? Singer-songwriter Reyer. Tijdens de BEAM Kerkdienst werd zijn lied ‘Het leven in mij’ aangevraagd door Jessica voor wie dit veel betekent. Maar wat betekent het lied voor Reyer zelf? “Tijdens mijn burn-out hielp dit lied mij om te realiseren waar het echt om draait.”

“Het schrijven van een liedje kan soms in een uur gebeuren en andere keren doe je er een decennium over. Dat laatste is zo bij ‘Het leven in mij’. Het eerste couplet van het lied zette ik tien jaar geleden al op papier. Ik werd geïnspireerd door het bekende bijbelstuk Romeinen 10:9. Ik zette het eerste couplet op een demo en vervolgens bleef het heel wat jaren op de plank liggen omdat ik bezig was met andere projecten. In 2015 ging ik voor het eerst samen wat schrijven met Freek van der Brugge uit de band LEV. We bliezen het stof van de demo en maakten het nummer samen af.”

Als uw mond belijdt dat Jezus de Heer is en uw hart gelooft dat God hem uit de dood heeft opgewekt, zult u worden gered

Versie twee

“Toen ging het opeens heel snel. Met twee sessies in de studio hadden we het nummer al rond. In 2015 verscheen het lied op de cd’s van LEV en Opwekking als een echt uptempo rockliedje. Voor mijn album ‘Hoop in mij’ dat in 2018 verscheen, schreef ik een meer poppy uitvoering van het lied. Dat ik die laatste versie vaak terughoor bij de BEAM Kerkdienst en conferenties vind ik natuurlijk leuk. Stiekem is het ook wel mijn favoriet."

God aan het werk

“Als je aan het schrijven bent, heb je nog geen idee wat zo’n liedje uiteindelijk kan gaan doen. Dat is het tweede hoofdstuk: God die aan de slag gaat met het lied. De een vertelt me dat ‘Het leven in mij’ het lievelingsliedje is van haar neefje van zes, en voor iemand anders heeft het lied zijn relatie met God opgebouwd. Iedereen is op zijn eigen manier van het lied aan het genieten en dat is het mooie van muziek maken.”

Opgebrand

“Door de tijd heen heeft het nummer voor mijzelf ook meer betekenis gekregen. Toen ik rond 2010 dat eerste couplet schreef, was ik een radicale, christelijke tiener. Ik twijfelde aan geen enkel woord in de Bijbel. De afgelopen paar jaar is daar meer verandering in gekomen. Na teveel hooi op mijn vork genomen te hebben, belande ik in een burn-out. Ik ging van volop aanbidding leiden en touren door het hele land naar thuis zitten in de stilte. Dat doet wel wat met je geloofsleven. De stilte was heel confronterend en ik begon mezelf af te vragen: ‘Wat geloof ik nou eigenlijk?’ 

Mijn hart gelooft

“Achteraf weet ik dat het goed was om mezelf die vraag te stellen. Mijn geloof is er sterker door geworden. De eerste zin van het lied ‘Het leven in mij’ kreeg een diepere lading voor mij. Ik kwam erachter datje geloven juist met je hart mag doen en niet alleen met je verstand. Twijfel hoort bij het geloof, dat zie je door de hele Bijbel heen. Maar uiteindelijk is het je hart dat gelooft en staande blijft. Dat is ook de kern van het lied: uitzingen dat we helemaal voor God gaan. Ik heb niet de makkelijkste jaren achter de rug en juist dan is het bijzonder dat dit lied weer op mijn weg komt.”

Tijdens de BEAM Kerkdienst vroeg Jessica het lied 'Het leven in mij' aan. Het heeft voor haar een bijzondere betekenis. Bekijk hier haar verhaal:

Nieuwsgierig geworden naar nog meer verhalen achter bekende nummers? Lees hier het verhaal van Eline Bakker over haar lied 'Geen Afstand'.

Lees meer

Volg ons