Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul-Mattias is protestants: "Katholieken hebben dezelfde Vader als wij!"

20 april 2018 Leestijd 5 min

Katholiek en protestants, wat zijn nou eigenlijk de verschillen? En zijn die wel zo groot als we denken? Paul-Mattias (20) studeert Protestantse Theologie, Erik (24) studeert Katholieke Theologie. Samen kijken ze naar elkaars stromingen om te zien wat nou eigenlijk de verschillen en de overeenkomsten zijn.

Wat doe je voor studie?

“Ik studeer Protestantse Theologie aan het VU in Amsterdam. De reden? Uiteindelijk alleen maar omdat ik persoonlijk God beter wilde leren kennen en ik universiteit wilde doen. Ik vind het dan ook lastig om te zeggen wat ik met mijn studie wil doen. Af en toe voel ik me wel het zwarte schaap tussen de theologiestudenten om me heen. Veel mensen willen dominee worden, of iets anders specifieks. Wat ik in ieder geval weet: ik wil bouwen aan Gods koninkrijk en anderen mensen iets laten zien van wie God is. Theologie geeft me hier een goede basis voor. Maar waar ik heen ga, daar moet ik God in vertrouwen.”

Welk beeld heb je bij de katholieke kerk?

“Vorig jaar studeerde ik aan de Evangelische Faculteit in Leuven. Die stad is best katholiek, dus ik ontmoette ook veel katholieke studenten. Het eerste wat er bij me opkomt: we zijn allemaal christen. De bijbel zegt volgens mij dat je christen bent als je belijdt en gelooft in je hart dat Jezus Heer is en opgestaan is! Dat geldt voor zowel de katholieken als de protestanten. Uiteindelijk heeft God geen katholieke of protestantse theologie ontworpen, dat hebben wij zelf gedaan. Natuurlijk zijn er wel grote verschillen tussen ons, onder andere in de structuur en de vorm en op sommige plekken in de inhoud. Maar ik denk dat het uiteindelijk echt om de hartsintentie van mensen gaat.

De ‘katholieke kerk’ is ook heel divers, net als de protestantse kerk. We moeten dus ‘de katholieken’ niet op een hoop gooien. Ik ontmoette laatst een paar mensen uit een katholieke kerk en die hadden oprecht een prachtig hart en een prachtig verlangen voor God. Maar ik ontmoette ook mensen die het ‘katholiek zijn’ meer enkel als levensstijl leken te beschouwen. Maar deze verschillen hebben wij ook binnen de protestantse kerk. De hartsintentie is dus volgens mij weer belangrijk. Ik ben zelf nogal tegen het hokjes en vakjes denken. Ik ben opgegroeid in Libanon, waar ik acht jaar heb gewoond. In onze kerk daar zaten baptisten en katholieken samen. Dat vind ik heel mooi, het gaat uiteindelijk om hetzelfde. Uiteindelijk zijn we echt broers en zussen, ondanks de verschillen.”

Welk beeld denk je dat de katholieken over de protestanten hebben?

“Misschien denken zij dat we iets minder waarde hechten aan rituelen en aan liturgie. Dat we iets vrijer zijn. Het zou kunnen dat ze vinden dat we wat oneerbiedig zijn tegenover God, omdat we toch wel heel persoonlijke taal gebruiken. Wellicht dat ze denken dat we tegen God praten alsof het een vriendje is. Ik hoop dat ook zij zien dat we uiteindelijk dezelfde Vader hebben.”

Denk je dat er daarin misverstanden bestaan?

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik de katholieke kerk niet heel goed ken. Ik vind dan ook dat het wel wat nederigheid vraagt om over de ander te praten. Vanuit de protestanten bestaat er denk ik wel het misverstand dat we alle katholieken op één hoop gooien. Maar we komen allemaal voort uit dezelfde traditie. Misschien vinden zij het weer niet terecht dat wij zomaar bepaalde tradities loslaten. Maar ook hierin is het juist zo belangrijk dat we die misverstanden proberen te voorkomen door over elkaar te leren. Ontdekken waarom mensen doen wat ze doen, dat is belangrijk. Er zullen altijd dingen zijn waarover je het niet eens bent. Maar je moet juist leren leven met die verschillen.”

Welk beeld hoop je dat ze hebben?

“Zoals gezegd hoop ik dat we hetzelfde doel hebben, ondanks de andere vormen en inhoudelijke verschillen. Ik denk ook dat we daarin veel van elkaar kunnen leren. Daarin is één regel heel belangrijk: dat je oprecht bereid bent om de ander te leren kennen en ook de openheid hebt om je eigen gedachten en vooronderstellingen te durven bevragen. Een groot voorbeeld van mij zei ooit: “Unity does not have to mean uniformity.” Dat klopt denk ik echt. Eenheid hoeft niet eentonigheid te betekenen; verschillende vormen mogen we vieren!”

Hoe zou jij het verschil tussen katholiek en protestant omschrijven?

"Natuurlijk heb je wel de feitelijke verschillen. Ze hebben een paus, leggen meer nadruk op hiërarchie - maar ook veel protestantse kerken hechten veel waarde aan een goed georganiseerde structuur. Dan zijn er natuurlijk nog inhoudelijke verschillen zoals de nadruk die de katholieke kerk legt op beelden, heiligenverering en rituelen. maar ik ben hierin wat terughoudend. De nadruk die wij protestanten lijken te leggen op een persoonlijk doorleefd geloofd bemoedigt mij en spoort mij aan om mijn geloof echt te houden en gecommitteerd Jezus te volgen.

Ik voel me misschien iets meer thuis in mijn eigen vorm in mijn kerk, dan in een katholieke kerk, maar uiteindelijk hebben we hetzelfde doel voor ogen! Wat is het middel en wat is het doel? Die twee zijn belangrijk om te onthouden. Ook mijn studie is maar een middel, zelfs de bijbel is een middel, God is altijd het doel. Er zijn zoveel verschillende stromingen. Er is er niet één die het helemaal juist heeft, we hebben elkaar allemaal nodig en het gaat allemaal over dezelfde God.”

Erik is katholiek, lees ook zijn kant van het verhaal hier!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕