Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom BEAM niet zegt wat een christen wel of niet mag

6 december 2018 · Leestijd 3 min

BEAM is van ons allemaal. Dat is de reden dat we jou graag vertellen waar we op de redactie tegenaan lopen en waarom we bepaalde beslissingen maken. In dit artikel wil ik het met jou hebben over de soort vragen die jullie regelmatig aan ons stellen. De soort die steevast begint met: Hallo BEAM, mag ik als christen … ? Dit zijn ontzettend moeilijke vragen voor ons en ik zal proberen te vertellen waarom.

Een paar weken terug hadden we op Instagram een livestream met seksuoloog Cocky Drost. Het concept was dat volgers van tevoren hun vragen konden insturen en wij die tijdens de stream aan de seksuoloog zouden stellen. Opvallend: de meest gestelde vragen waren 1. Mag ik seks voor het huwelijk? En 2. Mag ik mezelf bevredigen?

Livestream over seks, porno en zelfbevrediging

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

BEAM wil een plek zijn waar christelijke jongeren zich fijn en veilig voelen. We willen je inspireren net als Jezus een licht te zijn in deze wereld: BEAM The Light. En licht geven lukt alleen als je open en eerlijk bent, ook over de moeilijke onderwerpen. Dat is wat we proberen als we interviews plaatsen, livestreams organiseren en artikelen schrijven: praten over wat christelijke jongeren bezig houdt.

Niet opleggen maar uitleggen

Wat wij als BEAM-redactie lastig vinden aan de ‘mag ik..?’ vraag, is dat een antwoord op deze vraag elk gesprek over de vraag zelf dood slaat. En dan houd ik nog even buiten beschouwing dat het nogal wat is om als organisatie antwoord te geven op zo’n diep persoonlijke vraag terwijl wij als BEAM-redactie de persoon en de situatie niet persoonlijk kennen. Wij denken dat niet het antwoord op de vraag, maar de vraag zelf het belangrijkste is. We willen dat er bij BEAM ruimte is om zo’n vraag zonder schaamte te stellen. Dat er niet opgelegd maar uitgelegd wordt. Dat jij vanuit een persoonlijke relatie met Jezus beslissingen leert maken en niet vanuit een plichtsgevoel naar de kerk toe of naar BEAM. Dat we met z’n allen niet bang zijn om fouten te maken en mensen niet veroordelen die dat wel doen of hebben gedaan.

Op je bek en toch geliefd

Achter Jezus aan lopen is geen kwestie van de spelregels perfect navolgen zonder echt te snappen waarom en anderen opdragen dit ook te doen. Achter Jezus aan lopen is een zoektocht waar je op je bek mag gaan en je toch geliefd mag voelen. En die liefde maakt dat je bepaalde beslissingen gaat nemen. Niet omdat iets niet mag of moet, maar omdat je dit wilt.

Dat is de reden waarom wij als BEAM jou niet (namens God) vertellen wat je wel en niet zou moeten doen. Wat we (hopelijk) via interviews, livestreams en video’s wel vertellen is dat God onvoorwaardelijk van je houdt. Wat we je willen vertellen is dat Jezus het waard is om je in te verdiepen en dat het een geweldig avontuur is om hem te volgen.

Snap jij bepaalde keuzes van BEAM niet? Mail dan je vraag naar beamredactie@eo.nl.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡