Ga naar submenu Ga naar zoekveld

ONTMASKERD: Pestgedrag in de Bijbel

20 september 2018 · Leestijd 3 min

Pesten is van alle tijden. Helaas. Wij hebben even wat Bijbelfiguren gesproken en gevraagd hoe zij dit hebben beleefd, nee grapje. We hebben even heel goed onze Bijbel doorgelezen en gekeken welke Bijbelfiguren ook te maken kregen met pestgedrag. Dit is het resultaat:

1. THE SNAKE

We beginnen bij het begin: Adam en Eva lopen heerlijk rond in het paradijs tot er iemand (de duivel vermomd als slang) komt die niet het beste met hen voor heeft. Pesten klinkt misschien een beetje gek in deze context, maar technisch gezien komt het erop neer dat de slang dingen zegt tegen Adam en Eva die hen onzeker maken in de hoop dat hij hier zelf beter van wordt. Lees hier hoe dit precies in z’n werk gaat: Genesis 3: 1.

2. Familieruzie bij Jakob

Hartstikke verliefd was Jakob op Rachel. Hij bood haar vader Laban zelfs aan om zeven jaar voor haar te werken #dedication. In de Bijbel staat dat de zeven jaar voorbij vlogen, zoveel hield hij van haar. Leuk verhaal tot nu toe. Tijdens de huwelijksnacht gaat het mis. Laban heeft de boel voor de gek gehouden en laat Jakob trouwen met Lea, zijn oudere dochter. Lea is de zus van Rachel waar Jakob helemaal niet verliefd op is. Vervolgens zet Laban druk op Jakob en verplicht hij hem nog eens zeven jaar te werken, anders krijgt hij Rachel niet als vrouw. Wat een ellende. Best wel een peststreek van Laban.

3. Jaloerse broers

Jozef wordt in de Bijbel beschreven als een vaderskindje. Alle gesprekken die zijn 11(!) broers hebben, vertelt hij door aan z’n pa. Zijn vader houdt meer van hem dan van zijn andere kinderen en trekt hem voor. Ergens is het begrijpelijk dat zijn broers dit slecht trekken, maar ze pakken hem wel heel hard terug. In eerste instantie willen ze hem vermoorden, maar uiteindelijk gaan ze voor plan b: hem verkopen als slaaf en naar Egypte laten voeren. Ja, dat is dus echt niet oké, ook niet als je broertje voorgetrokken wordt en irritant is. Het verhaal is wel echt episch, lees hier verder.

4. Verscheurende beren

Dit is wat mij betreft wel één van de meest bizarre en onbegrijpelijke verhalen in de Bijbel. De profeet Elisa loopt richting een stad en wordt belachelijk gemaakt door een groep jongeren. Elisa vindt dit blijkbaar echt heel vervelend en vervloekt de jongeren in de naam van de Heer. Meteen komen er twee beren uit het bos die de jongeren verscheuren. Wow oke. Check hier een artikel van het CIP waar dit Bijbelgedeelte in context gezet wordt.

5. Paulus hoort nergens bij

In eerste instantie was Saulus nogal een tirannetje. Hij vervolgde iedereen die Jezus na zijn opstanding bleef volgen en keurde moorden op deze mensen goed. Uiteindelijk heeft hij een persoonlijke ontmoeting met God en verandert hij totaal (zelfs zijn naam verandert). Wat wel treurig is, is dat hij vervolgens nergens meer thuis hoort. De Joden zijn boos op hem omdat hij de mensen van de nieuwe Jezus-beweging niet meer vervolgt, de mensen van die nieuwe Jezus-beweging vertrouwen zijn plotselinge verandering niet en zijn nog steeds doodsbang voor hem. Hij wordt buitengesloten. Uiteindelijk neemt Barnabas hem gelukkig onder zijn hoede en is hij niet meer alleen. 

WAT IS NOU HET VERSCHIL TUSSEN PLAGEN EN PESTEN? Check dat HIER!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡