Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sanne (15): "Ik heb nog nooit gezoend, is dat raar?"

27 augustus 2020 · Leestijd 5 min

Ruim 280 jongeren vormen samen de BEAM Helpdesk. Via WhatsApp geven zij advies aan Sanne (15). Iedereen om haar heen heeft al een keer gezoend, maar zij niet. Ze schaamt zich er soms voor en vraagt zich af of het raar is. Hieronder zie je de tips die jullie Sanne gaven: wie weet heb je er zelf ook nog wat aan!

Sanne (15): "Veel mensen om me heen hebben al gezoend, ook mensen die veel jonger zijn dan is waardoor ik me soms een beetje schaam. Ik ben namelijk 15 jaar en heb nog nooit gezoend. Is dit raar? En hoe kan ik hier het best mee omgaan?"

Dit zijn de adviezen:

Esther, 15:
"Nee, dit is niet raar. Er is geen vaste leeftijd waarop je aan zoenen moet beginnen. Je kunt het beste beginnen wanneer je iemand hebt gevonden waarbij jij je veilig voelt. Het is dus helemaal niet raar!"

Meike, 16 jaar:
"Om meteen je vraag te beantwoorden: absoluut niet. Het is niet raar en je hoeft je er al helemaal niet voor te schamen!

Deze struggle is erg herkenbaar en ik denk dat veel meiden (en ook jongens) deze vragen hebben. Ik ben 16 jaar en heb nog nooit gezoend of een relatie gehad. Nee, ook niet in groep 1. Eigenlijk ben ik daar best trots op. Sommige jongeren hebben al weet ik hoe vaak gezoend en kunnen daar echt wel spijt van hebben of krijgen. Jij (en ik) hebben nog een schone lei. Je kunt nog kiezen wat je wilt! Je kunt wachten tot je een sterke relatie hebt of zelfs wachten tot je getrouwd bent, zoals Joel Smallbone van for KING & COUNTRY en zijn vrouw hebben gedaan. Als je het nu al wil, is dat ook goed, maar denk erover na!"

Robin, 18 jaar:
"Ik kan me voorstellen dat je je schaamt, maar dat is absoluut niet nodig. Zoenen is niet iets wat je “gedaan moet hebben voor je 16e” ofzo. Zoenen is een bevestiging van intieme liefde tussen twee personen. Als je naar de Bijbel kijkt, is het niet de bedoeling dat je ‘zomaar’ met iemand intimiteit (welk ‘level’ dan ook) hebt. Heb geduld en wacht tot je een leuke partner vindt. Schamen hoeft helemaal niet. Het lijkt misschien niet zo, maar 15 jaar is ook nog best vroeg. Laat je niet gek maken door wat de mensen om je heen doen, maar volg je eigen weg. Met dit soort vragen kun je ook altijd bij God terecht!"

Jitske, 15 jaar:
"Nee, dat is totaal niet raar! Ik heb ook nog nooit gezoend. Ik denk dat het gewoon gebeurt op een moment dat goed is vooŕ jou!"

Sam, 21 jaar:
"Niet zoenen met 15 jaar is niet raar, het is gewoon wat je zelf fijn vindt en wilt. Je moet niet gaan zoenen omdat je denkt dat je het op een bepaalde leeftijd al gedaan moet hebben. Wacht gewoon tot je de juiste persoon voor jezelf vind met wie je wilt zoenen."

Johanna, 20 jaar:
"Je hoeft je niet te schamen hiervoor, het is vooral heel erg belangrijk dat je doet wat je zelf fijn vindt en waar je comfortabel bij bent. Geef daarin je grens aan, dat is helemaal niet erg om te doen, juist stoer! Als je er klaar voor bent, ben je er klaar voor. Als dat nog niet zo is, hoeft het ook nog gewoon lekker even niet. En geloof me, er zijn veel anderen die in hetzelfde schuitje als jou zitten. Je bent niet alleen❤️

Naomi, 16 jaar:
"Trek je daar niiiiiiiks van aan alsjeblieft. Wat boeit het dat je nog nooit hebt gezoend? Het is niet eens heel bijzonder. Het zijn letterlijk twee mensen die een vrijwillige kopstoot geven, haha."

Estefania, 18 jaar:
"Dat jij op 15-jarige leeftijd nog niet gezoend hebt, is helemaal niet raar! Ik ben zelf 18 jaar en heb ook nog nooit gezoend. Je moet jezelf niet vergelijken met anderen, je moet doen wat voor jou het beste voelt. Als jij niet met de rest mee gaat, dan is dat helemaal oke. Alles op jouw tijd! Ik denk dat je het beste op jezelf kunt focussen, zodat je goed weet wat je later wel of niet wilt. Ga niet over jouw eigen grenzen heen!"

Henk, 21 jaar:
"Dat is helemaal niet raar. Sowieso is niks raar, hoogstens bijzonder. Ikzelf ben 21 en heb ook nog nooit gezoend. Ik zou er ook echt niet te veel zorgen over maken. Het is vast cliché, maar het gebeurt echt wel een keer dat het zo ver komt, dus no worries."

Claudia, 21 jaar:
"Dit is echt niet abnormaal hoor! Veel mensen hebben dit nog niet gedaan als ze 15 zijn! Sommige mensen liegen hierover om bij de groep te horen! Je hoeft je hier niet voor te schamen! Stel jezelf de vraag of je het echt belangrijk vindt dat je nog niemand gezoend hebt. Je tijd komt heus wel!

Mijn tips:
- Praat er met vrienden of vriendinnen over en vraag naar hun ervaringen. Vertel hoe je jezelf erbij voelt.
- Praat erover met God in een gebed."

Benieuwd naar andere adviezen van de BEAM Helpdesk? Lees hier hun advies over onder andere stille tijd houden!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡