Ga naar submenu Ga naar zoekveld

NIEUWE DENKSTOF-VIDEO: Is God agressief?

1 december 2020 · Leestijd 2 min

Waarom lijkt God zo agressief in het Oude Testament van de Bijbel? Hoe kan het dat God tegelijkertijd een liefdevolle God is? Dat bespreken Joram en 'huis-theoloog' Reinier Sonneveld deze week in een nieuwe Denkstof.

Is God gewelddadig?

Een God van liefde, hoe kan die agressief zijn? In Johannes 14:7 zegt Jezus: Als jullie mij kennen, zullen jullie ook mijn Vader kennen. Als je mij gezien hebt, dan heb je ook mijn Vader gezien. “Hiermee zegt Jezus dat je eerst naar Hem moet kijken, voordat je iets over God kan weten,” geeft Reinier aan, “Hij doet niemand kwaad.” Toch is dit verwarrend, want in het Oude Testament beveelt God om een volk van Jericho uit te roeien, terwijl Jezus later juist heel aardig met deze mensen omgaat. Hoe zit dit dan? Hier zijn volgens Reinier onder andere de volgende drie modellen voor.

God als rechter

Volgen Reinier kun je God in deze theorie zien als een rechtvaardige rechter. “Die lui in Jericho waren psychopaten, dat waren massamoordenaars. Zij verdienden in die tijd de doodstraf, dat geweld moest stoppen”. Juist omdat God de mensen in Jericho gemaakt heeft, heeft hij ook het recht om het leven van het te nemen.

God als chirurg

“Een chirurg heeft er geen plezier in om iemand pijn te doen, Hij wil juist iemand beter maken. Maar soms is het nodig”, vertelt Reinier. Zo kun je de uitroeiing van Jericho zien als een genezingsproces.

God als leraar

“Stapje voor stapje maakt God duidelijk aan mensen wie Hij is. In de tijd van het Oude Testament dachten mensen nog dat alle goden gewelddadig waren. Langzaam groeien mensen mee naar een meer compleet beeld,” licht Reinier de derde hypothese toe.

Jezus als voorbeeld

Inmiddels kun je Jezus altijd als voorbeeld zien. Vraag jezelf af: ‘Zou Jezus levens afnemen?’. Je hoeft niet bang te zijn voor God, mensen waren immers ook niet bang voor Jezus!

Check hier nog meer afleveringen van Denkstof!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡