Ga naar submenu Ga naar zoekveld

NIEUWE DENKSTOF-VIDEO: Eerst trouwen dan samenwonen

8 december 2020 Leestijd 2 min

Mag ik samenwonen als ik nog niet getrouwd ben? Joram en 'huis-theoloog' Reinier Sonneveld bespreken dit eeuwige dilemma onder christelijke stelletjes, maar ook wat er eigenlijk zo mooi is aan trouwen.

Het is geen kwestie van moeten

“Als iemand trouwt is dat goed, maar als iemand niet trouwt is dat beter”, zegt Paulus in 1 Korintiërs 7:38. “Maar”, geeft Reinier aan, “het is niet verkeerd om te trouwen, ik ben daar juist fan van. Voor een deel is dit omdat seks dan iets veiligs wordt binnen een relatie.” Trouwen is iets wat al heel ver teruggaat in de geschiedenis, en dus ook echt bij mensen past.

Sociale druk

“Binnen kerken merk je dat hier soms sociale druk op ligt”, vertelt Reinier. “Dit is onhandig want dan gaan er allerlei andere motieven meespelen. Dan wordt trouwen ongemakkelijk en opgelegd. Het is juist mooi als je daar als stel samen voor kiest. Volgens mij gaat in geloof niks over wel of niet moeten. God is alleen wel blij als mensen elkaar trouw beloven, dat past heel erg bij Hem. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om die door samenwonen te doen, maar het is prachtig om dat met anderen te vieren.”

Waarom maakt BEAM deze video?

Misschien vraag je het wel eens af; waarom maakt BEAM Denkstof-video’s over bepaalde onderwerpen? Samenwonen, evolutie, seks: onderwerpen waar binnen het christelijk geloof veel verschillende meningen over bestaan. We vinden het belangrijk om hier met elkaar over te praten. Juist omdat deze gesprekken in jouw kerk, vereniging of gezin misschien weinig voorkomen. In Denkstof-video’s proberen we zoveel mogelijk kanten van het onderwerp te belichten. Hiermee geven we jou hopelijk handvaten om het gesprek op gang te brengen, of om er zelf over na te denken. Door verschillende kanten te bekijken kun jij zo een eigen mening vormen over dit onderwerp!

Wil jij deze aflevering van Denkstof in de praktijk brengen, bespreken met anderen of gebruiken voor jouw Bijbelstudie? Bekijk hier het aansluitende lesprogramma van Jong Protestant!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕