Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nienke Plas: "Ik ben erachter gekomen dat ik een nuttigheidsverslaving heb"

4 mei 2021 · Leestijd 3 min

Nienke Plas is een duizendpoot die de afgelopen jaren door onder andere haar vlogs en haar muziek een echte bekende Nederlander is geworden. Ze doet mee met het EO-programma Diep waar ze met hulp van presentator Joram Kaat een hele nacht aan de slag gaat met haar zelfbedachte levensvraag: Hoe kan ik meer rust vinden? Nienke: “Als je een hele nacht met je eigen gedachten zit, is dat best kwetsbaar…”

Het is nogal wat om ‘s nachts met camera’s overal om je heen na te denken over een persoonlijke levensvraag. Vind je dit spannend?

“Ik vind het niet spannend om bijvoorbeeld met een psycholoog over persoonlijke dingen te praten op televisie, ik ben het wel gewend om veel van mezelf te delen in bijvoorbeeld mijn vlogs. Wel wist ik niet wat er van tevoren ging gebeuren die nacht en was ik daar erg benieuwd naar. Ik ben een harde meid die over veel dingen heen lacht, maar als je een hele nacht met je eigen gedachten zit, is dat best kwetsbaar.

Wat ik tijdens deze nacht heb ontdekt, is dat ik een nuttigheidsverslaving heb: Alles wat ik doe, moet nuttig zijn. Als ik een minuutje vrij heb, ga ik niet even lekker zitten, maar bedenk ik: Wat voor nuttigs kan ik met deze minuut doen? Het helpt me dat ik dit nu van mezelf weet, ook al vind ik het moeilijk om er echt iets aan te veranderen. Ik heb in mijn jeugd gewoon nooit echt geleerd om rust te vinden, daar kwam ik achter tijdens een gesprek met een psycholoog die nacht.”

Tijdens de nacht kwamen er drie wijzen op bezoek, waaronder een theoloog. Wat heb jij persoonlijk met het christelijk geloof?

“Mijn kind Frenky-Dean (7) is best wel met geloof bezig. Hij heeft een Bijbel en toen hij die vond heeft hij daar heel veel mee rond gelopen. Ook zag hij af en toe zijn oma bidden en stelde hij allerlei vragen: ‘Wat is er met Jezus gebeurd? Heeft God álles gemaakt, ook mijn fiets?’ Hij begon zoveel vragen te stellen dat we een kinderbijbel voor hem hebben gekocht en daar lezen we hem uit voor. Al die verhalen zijn voor mij grotendeels nieuw, want ik ben niet gelovig opgevoed. En wat een verhalen joh in die kinderbijbel: achterdocht, moorden, jaloezie, bedrog. Het zijn net normale mensen. Maar we geven hem zeker mee dat hij bijvoorbeeld om kracht kan vragen als hij ’s nachts bang is voor monsters onder zijn bed. Ik vind dat echt iets moois.

Zelf haal ik vooral uit de kinderbijbel dat het belangrijk is om te geloven in jezelf. Dat het belangrijk is om positief te denken, om positieve woorden te spreken. Ik geloof dat je dit dan terug krijgt. Dat geeft zelfvertrouwen en houvast.”

Benieuwd naar de uitzending van Diep met Nienke Plas? Kijk woensdagavond 5 mei om 22.10 uur naar Diep op NPO3 of kijk het programma later terug via NPO Start.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡