Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hot of spot: dit is de Nederlandse versie van Praise (geschreven door de zangers van ‘Seks met die kale')

27 juni 2024 · Leestijd 3 min

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Samen met zijn kompaan Koen treedt Addie op onder de naam de Lawineboys. Nummers als ‘Seks met die kale’ of ‘Joost is anders geaard’ worden door veel mensen luidkeels meegezongen; plots brengen ze hun eigen, oranje versie van het populaire worshipnummer Praise uit: “We gingen niet bewust op zoek naar iets christelijks, maar deze uitkomst is wel heel toevallig.”

Neem het wijsje van Praise in je hoofd en zing de volgende tekst eens mee: ‘Zolang als we leven, zingen en schreeuwen we NEEEE-EEE-EE-EEDERLAND, oh-ey-oh!’  Vind je dat spottend, of kan je er wel om lachen? “We horen veel geluiden van mensen die zeggen dat het origineel beter is”, vertelt Addie. “Ik vind het niet vreemd, dat lied dient een heel ander doel natuurlijk. Daarnaast krijgen we gelukkig ook heel veel lovende reacties: een Oranjenummer van christelijke afkomst, dat hoor je toch nooit?”

Check hier de originele versie Praise van Elevation Worship. Tekst gaat door onder de video

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe kom je in hemelsnaam bij het idee?

Addie: “Wij zijn van de categorie feestmuziek en we wilden een verbindend EK-nummer maken. Na wat scrollen op YouTube kregen we het nummer Praise van Elevation Worship aanbevolen. Mijn mede-Lawineboy Koen klikte het aan, luisterde naar de melodie en fantaseerde dat ‘Nederland’ heel mooi in de plaats van het refrein zou kunnen. Het is natuurlijk een super betoverend nummer. Het gaf ons een beetje het Waka waka-gevoel van een paar jaar geleden.”

Ik wist niet dat christelijke muziek ook zoals Praise kon klinken.

Lawineboy Addie Compen

Maar jij bent toch helemaal niet christelijk?

“Nee, dat klopt. Koen en ik zijn allebei wel christelijk opgevoed: als Brabanders gingen we vaak naar de katholieke kerk. Ik zong vroeger zelfs nog mee in een christelijk jeugdkoor. Ik wist niet dat christelijke muziek ook zoals Praise kon klinken. Ik zie het wel als ik kijk naar de EO-Jongerendag: dat lijkt tegenwoordig que energie bijna op een popconcert. Misschien hebben we onbewust wel de keuze gemaakt voor een christelijk lied, wie weet!

De EO-Jongerendag ziet er net zo gezellig en verbonden uit als de grote feesten waar wij optreden. Ik ben blij voor de christelijke jeugd dat ze zich nu meer kunnen herkennen in christelijke muziek: dit past meer bij ze dan een oude psalm. Dit is een lekkere melodie. Het is origineel en het pakt je. Veel moderne feestnummers dagen je uit tot een polonaise, maar dit roept eerder op om een arm om elkaar heen te slaan. Zowel Praise als onze versie van het lied verbindt mensen met elkaar."

Gerben: HELP! Ik ben mijn (Oranje) gevoel kwijt

Lees ook over:

Gerben: HELP! Ik ben mijn (Oranje) gevoel kwijt

 

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡