Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Navigators Tilburg | “We delen het geloof ook in onze niet-christelijke omgeving”

2 mei 2019 · Leestijd 4 min

Eline (20) is tweedejaars lid van Navigators in Tilburg. “De combinatie tussen het typisch studentikoze en verdieping, samen lekker biertjes drinken en tegelijkertijd echt diepe gesprekken voeren, zorgde ervoor dat ik voor N.S.T. gekozen heb.”

Over Navigators Tilburg

“Iedere woensdagavond komen we samen. Dan beginnen we met eten met onze disputen. Daarna is er elke week een andere activiteit. Er zijn kringen, waarbij je de Bijbel induikt en een geloofsband opbouwt met je kringgroepje, maar ook andere verenigingsactiviteiten, bijvoorbeeld thema-avonden waarop we worship zingen en er een spreker komt. We hebben ook gezelligheidsavonden en ledenvergaderingen.

Omdat we niet zo’n grote vereniging zijn willen we graag op onze vereniging gericht zijn. Daarom combineren we op woensdag verenigings- en dispuutsbijeenkomsten. Elke woensdag begin je met je dispuut. Dat is een groep binnen de vereniging van maximaal 24 mensen, die een bepaalde visie delen. Het dispuut waar ik bij zit, is er heel erg op gericht om ons geloof uit te dragen in de wereld. Een ander dispuut focust bijvoorbeeld meer op het brengen van gerechtigheid. Zo hebben we vier verschillende disputen, die geen tegengestelden van elkaar zijn, maar een verschillende kernrichting hebben. We sluiten de woensdagavonden af in ons stamcafé, met de hele vereniging. 

Buiten de woensdagavonden lunchen we elke dag samen op de uni. We sporten veel samen. Een deel van de verenigingsleden zijn ook elkaars huisgenoten, we komen elkaar dus veel tegen. Ook houden we door het jaar heen dispuutsvakanties en -weekenden en gaan we op verenigingsweekend. Verder wordt er ook wel eens iets spontaans georganiseerd.”

afbeelding

Uit de bubbel

“Mijn zus en veel vrienden van mij zitten bij navigators in andere steden, dus daarvan kende ik de navigators al. Een christelijk meisje waarmee ik op de middelbare school gezeten heb, ging naar N.S.T., waardoor ik wist dat je ook in Tilburg naar de Navigators kan. Ik ben toen in de introductieweek naar N.S.T. gegaan en daarna nog een paar keer. De sfeer was heel open en ik had het gevoel dat ik echt gezien werd. De leden deden moeite om mij als nieuweling te leren kennen. De combinatie tussen het typisch studentikoze en verdieping, samen lekker biertjes drinken en tegelijkertijd echt diepe gesprekken voeren, zorgde ervoor dat ik voor N.S.T. gekozen heb.

Ik zit niet in het bestuur. Ik heb wel een grote commissie geleid, waarmee we met Pasen in Tilburg een wandeltheater hebben georganiseerd. Dat wandeltheater heette Risen, het was een manier van ons om het paasverhaal op een interactieve manier te vertellen, buiten de christelijke bubbel. Er zijn veel niet-christenen in onze omgeving, en wij vinden het belangrijk om ons ook voor hun open te stellen. We organiseren bijvoorbeeld ook een alphacursus. We willen als vereniging graag middenin de niet-christelijke studentenwereld in Tilburg staat, dat motiveert ons. Er worden ook niet-christenen lid van de vereniging omdat ze de sfeer bij ons heel fijn vinden.”

Bijbel en bier

“Ik vind het speciaal hoe onze vereniging Bijbel en bier combineert. Je bent met z’n allen gericht op God en je relatie met Hem. We kunnen samen het geloof doorgeven, samen zingen, aanbidden en praten. Daarnaast staan we ook echt in de studentenwereld. We houden feestjes, doen de polonaise in de kroeg en drinken biertjes. We hebben met een stel andere verenigingen meegedaan aan een croquet kampioenschap. Daar drinkt iedereen dan rosé en doen we met z’n allen lekker fancy. Maar terwijl we daar zijn vertellen we wel dat we daar als christelijke vereniging zijn. We laten zien dat we met elkaar christelijk zijn en elkaar opbouwen, maar dat we ook genieten en lekker gek doen, dat we relaties met elkaar hebben waarin we echt gezien worden. We stralen samen iets uit en de andere verenigingen merken dat. Dat maakt ze nieuwsgierig, waardoor wij er weer iets over kunnen vertellen, wat hun hopelijk weer inspireert.”

Kenmerken

Oprichtingsjaar: 2008
Sociëteit: Geen
Leden: 86
Zinsspreuk: Bijbel en bier
Site: nstilburg.nl
Vaste avond: woensdag
Eerste couplet verenigingslied:
Te midden van kruiken en ons’ zachte g,
Is navigeren ons passie, en ’t liefst in ’t café.
Luidkelend tezamen roept “Bijbel en bier”,
B’vo voor ons trots welk is statig en fier!

Lees hier alles over CSV Alpha Enschede!

Geschreven door

Iris

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡