Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Navigators haalt steeds meer gereformeerde studenten binnen

20 augustus 2020 · Leestijd 2 min

Het nieuwe schooljaar start met een studentenvereniging minder; de gereformeerde studentenvereniging Amsterdam is opgeheven en in meerdere studentensteden krimpen de gereformeerde verenigingen, volgens de krant Trouw. Aan de andere kant is er ook een vereniging die totaal geen krimp kent; de evangelische studentenvereniging Navigators. Zij zien steeds meer gereformeerde studenten naar hun verenigingen komen, maar waarom?

Trouw zocht dit uit en sprak met een aantal studenten. Eén daarvan was lid van Navigators én de gereformeerde studentenvereniging in Groningen. “Elkaar opzoeken in een studentenvereniging is toch iets gereformeerds. Maar er zijn ook genoeg studenten die uit die bubbel willen stappen, op zoek gaan naar verbreding en dan een kijkje nemen bij Navigators. Daar zien ze een grote, bloeiende vereniging, waarin christelijke jongeren van allerlei achtergronden samen hun geloof beleven. Ik denk dat de stap dan vaak snel is gemaakt.”

Ze moeten een 16de-eeuws document ondertekenen
 

Die bloeiende beeldvorming rondom Navigators is vrij ver te zoeken bij de gereformeerde studentenvereniging, volgens oud-student Tjerk. “Dat komt naar mijn idee vooral door de term ‘gereformeerd’. Bij sommige verenigingen vragen ze studenten die lid willen worden om een 16de-eeuws gereformeerd document te ondertekenen. Dat is niet echt bloeiend te noemen.”

‘Klein heeft ook zijn voordelen’

Toch ziet hij ook voordelen in een relatief kleine, gereformeerde studentenvereniging. “De gereformeerde verenigingen zijn allemaal onafhankelijk, terwijl bij Navigators wordt gewerkt met een plan van bovenaf. Dat plan komt uit Amerika, waar Navigators oorspronkelijk vandaan komt. Hierdoor is er minder ruimte voor kritisch nadenken en twijfels over de werkwijze van Navigators.”

Benieuwd naar het hele artikel? Lees dan hier verder!

Wij hebben alle christelijke studentenverenigingen gevraagd om zich voor te stellen aan jou! Hier kun je ze allemaal bekijken.

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡