Nahum: een gedicht van drie hoofstukken(!)
Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Nahum: een lang gedicht over Gods goedheid naar Juda en afkeer naar Assyrië.
Algemene informatie Nahum
Aantal bladzijden: 3
Aantal hoofdstukken: 3
Betekenis naam: Het boek Nahum dankt zijn naam aan de gelijknamige profeet. We weten dat Nahum uit de plaats Elkos kwam, maar verder is er niks over hem bekend.
Populairste gedeelte: “De HEER is goed, een vesting in tijden van nood, hij kent wie bij hem schuilen.” (Nahum 1:7)
Verhaallijn Nahum
Het hele boek Nahum is net een Psalm, het is namelijk in dichtvorm geschreven. Het begint met een uitroep over de macht van God, waarbij Zijn liefde en bescherming aan Juda wordt verheerlijkt. Nahum spreekt vervolgens een profetie uit over Assyrië. De hoofdstad hiervan is Nineve, de bekende stad in het boek Jona.
Assyrië was één van de eerste grote rijken en had een deel van het noorden van Israël overgenomen. De Assyriërs waren erg gewelddadig, dus ze waren totaal niet geliefd door de buurlanden. Die waren dus vooral aan het wachten totdat Assyrië ten onder zou gaan. Verschillende volkeren vallen Nineve aan, maar without luck. In 612 voor Christus was het eindelijk zo ver. Het Babylonische volk viel hoofdstad Nineve aan en overmeestert de stad. Dat wordt beschreven in hoofdstuk 2. Uitgebreid lees je over Nahums blijheid voor Juda en zijn afkeer voor Assyrië. Ook hier zien we weer dat Nineve geen geliefde stad meer was, ondanks dat het volk bij Jona tot inkeer was gekomen. In hoofdstuk 3 dicht Nahum nog driftiger en gebruikt hij, zoals wij het tegenwoordig zouden noemen, nogal wat explicite language. Hij spreekt namens God heftige schande en schaamte over Assyrië uit. En beschrijft ook de ondergang van de rest van het Assyrische Rijk.
Waarom lezen?
Nahum is niet alleen maar een boos gedicht, maar laat ook Gods trouw zien. Hij blijft Zijn volk bijstaan, ook als ze diep in de sh*t zitten. Nahum heeft ook een aantal overeenkomsten met andere boeken. Het eerste stuk van dit boek komt overeen met Exodus 34: 6-7. En als je de boeken Micha, Nahum en Habakuk na elkaar leest (ze zijn allemaal heel kort hoor, geen paniek), zal je merken dat Nahum bijna hetzelfde begint als Micha en vrijwel hetzelfde eindigt als Habakuk. Ook kan je in dit boek originele beledigingen vinden, denk aan bidsprinkhaan of droge stoppel.
Dit verhaal in animatie:
Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.
Geschreven door
Silke