Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo reageer jij op moeilijke vragen over jouw geloof

5 juli 2022 · Leestijd 5 min

Zou jij wel willen vertellen over je geloof, maar ben je doodsbang voor de moeilijke vragen en lastige reacties die dan op je afgevuurd kunnen worden door klasgenoten of sportvrienden? Dit zijn vier veelvoorkomende, ingewikkelde reacties van niet-christenen mét hulp om goed op te reageren op een manier die bij jou past.

"Jij denkt dat ik naar de hel ga, omdat ik niet geloof!"

Zooo dan, als iemand dit aan je vraagt, sta je misschien even met je mond vol tanden. Wat een lastige vraag… Ervaar je dit zo? Wees er eerlijk over! Je hoeft niet te doen alsof je het allemaal weet, want met dit onderwerp kan je het niet zeker weten. Jij weet namelijk niet wat er in iemands hart leeft en uiteindelijk ga jij niet beslissen over hemel en hel, dat is aan God. Wel zou je kunnen vertellen dat christenen verschillend denken over de ‘selectieprocedure’. Stel er wordt aan het eind van de tijd een verdeling gemaakt tussen mensen die bij God mogen zijn (hemel) en mensen die dat niet willen of mogen zijn (hel). Op basis waarvan wordt dit dan besloten? Of je je leven ooit aan God hebt gegeven? Of je van Jezus houdt? Of je goede dingen voor je medemens hebt gedaan? Alles tegelijk? Hier wordt verschillend over gedacht door christenen en niemand kan het zeker weten. Vraag eens aan de persoon met wie je in gesprek bent of hij of zij denkt dat er leven na de dood is en hoe dat er dan uit zou kunnen zien, dan heb je gegarandeerd een interessant gesprek!

Check hier een uitgebreide Denkstof-video over de hel
"Jij mag heel veel dingen niet van God"

De perfecte reactie op dit verwijt is om te zeggen: ‘Klopt, ik mag van God ook niet met jou praten’ en vervolgens weg te lopen. Grapje natuurlijk. Het is logisch dat iemand die niets weet van het christelijk geloof denkt dat er veel regeltjes zijn. Interessant is om als reactie de vraag te stellen welke dingen christenen volgens hem of haar dan precies niet mogen, dan snap je beter wat deze persoon bedoelt. Vervolgens kan je, als je je daar fijn bij voelt, vertellen hoe dit bij jou zit. Zijn er bepaalde dingen die jij niet doet, omdat je gelooft in God? En baal je daarvan of vind je dat eigenlijk wel oké? Als je echt lekker aan het vertellen bent, zou je ook nog kunnen uitleggen wat de term ‘genade’ en ‘vergeving’ voor jou betekent! Houd het vooral bij jezelf, want dat is de enige christen waar jij iets over kan zeggen. PS: Cool feitje om de show mee te stelen: In de Bijbel staan 613 regels, in de Nederlandse wetgeving ruim 13.000

Check hier de Denkstof-video: 'Waarom mag ik niks als christen?'
"Jij bent een homo-hater!"

Au. Hoe je ook over dit onderwerp denkt, het is niet leuk en niet oké om uitgemaakt te worden voor homo-hater. Wees dan ook eerlijk over wat het met je doet als iemand dit in welke vorm dan ook tegen of over je zegt. Tegelijkertijd is het (helaas) zo dat christenen en kerken niet altijd liefdevol omgaan met lhbti+’ers, dus weet dat er bij de persoon die dit tegen je zegt pijn of frustratie kan zitten. Een discussie starten over homoseksualiteit met de Bijbel in je hand, is lastig omdat de paar bijbelteksten die gaan over seks tussen twee mannen of seks tussen twee vrouwen door verschillende theologen anders worden uitgelegd. Dit maakt het een onderwerp waar christenen wereldwijd verschillend over denken. Leg dit rustig uit aan de persoon die deze vraag aan je stelt en vertel als je wilt ook hoe jij erover denkt. Weet je niet wat je ervan vindt? Helemaal niet erg, zeg dat dan gewoon. En het belangrijkste? Zorg dat je met respect in gesprek blijft met elkaar en vergeet vooral geen vragen te stellen, zodat je de ander beter leert begrijpen.

Check hier een Denkstof-video over homoseksualiteit en christen zijn
"Jij doet moeilijk en bekrompen over seks"

Over seks praten kan een beetje ongemakkelijk voelen, het is ook iets heel persoonlijks. Voelt het té persoonlijk als iemand bijvoorbeeld opeens aan je vraagt of je al seks hebt gehad en wil je dit helemaal niet met deze persoon delen? Geef je grens aan door te zeggen dat dit iets is wat je liever voor jezelf houdt. Je kunt uitleggen dat christenen over dit onderwerp verschillend denken, net als niet-christenen dat doen. Er zijn christelijke jongeren die ervoor kiezen om te wachten met seks tot het huwelijk, omdat ze het iets vinden wat alleen daar thuishoort. Ook zijn er christelijke jongeren die hier anders in staan en wel seks hebben voor het huwelijk of jongeren die wilden wachten, maar toen ze een relatie kregen hun mening hebben bijgesteld. En dat er af en toe moeilijk wordt gedaan door christenen over seks? 67% van de christelijke jongeren vindt van wel, dus wees daar ook vooral eerlijk over. Christenen hoeven niet perfect te zijn. 

Check Denkstof-video: 'Hoe kijkt God aan tegen seks?'
6 tips voor als je de enige christen (in de klas) bent

Lees ook over:

6 tips voor als je de enige christen (in de klas) bent

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡