Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mirte en Madelief hebben veel last van schoolstress: “Mijn haren vallen zelfs uit.”

11 maart 2020 · Leestijd 4 min

Veel jongeren hebben het gevoel om al van jongs af aangemoedigd te worden om voor het beste te gaan. In de serie ‘Erik Scherder laat zich niet kisten’ onderzoekt de bekende breinprofessor hoe ons leven soms beheerst kan worden door angsten en gepieker. Maar vooral ook hoe we daar mee om moeten gaan. Tijdens deze bijzondere zoektocht gaat Erik Scherder ook de strijd aan met zijn eigen angsten. Hij praat met Mirte en Madelief over hun angst om niet goed genoeg te zijn.

Madelief

Madelief en Mirte zitten in hun examenjaar en hebben veel last van stress. Madelief vertelt dat ze gestopt is met sporten, omdat ze elke dag moe is. Ze komt bekaf terug van school. “Het vwo-leven gaat voor mij niet zo voorspoedig, ik loop al anderhalf maand rond met hoofdpijn en dat elke dag.” Madelief heeft haar hele vakantie opgegeven om te leren, ze doet nog amper leuke dingen met vriendinnen of met haar vriendje. Allemaal door en voor school. “En wat krijg ik hiervoor terug? Alleen maar onvoldoendes. Er zijn zoveel mensen om mij heen die goeie cijfers halen, die slim of goed genoeg zijn, die sociaal en grappig zijn, allemaal succesvolle jongeren.”

Madelief moet keihard werken voor goede cijfers en heeft het gevoel er nooit iets voor terug te krijgen. Gelukkig bemoedigt haar moeder haar: “Als het me niet lukt zegt mijn moeder altijd: ‘Madelief jij bent zoveel meer dan je schoolprestaties.’” Madelief wil het niet meer, ze wil niet continu in de stress zitten en het gevoel hebben dat het niks oplevert. Ze doet een stapje terug en gaat hbo doen, zodat ze meer tijd en ruimte heeft.

afbeelding

Mirte

Mirte sportte op een hoog en succesvol niveau in de atletiek, ze heeft dat op een gegeven moment op moeten geven. Ze ervaarde steeds meer stress. Ook haar baantjes moesten eronder lijden. “Er is nooit geen moment geweest dat ik niet stressvol was op school.” Na het vwo wil Mirte naar de universiteit, ze wil alles uit zichzelf halen ondanks dat ze het nu al amper kan vol houden. “Als ik iets in me heb wil ik het graag doen, dan heb ik een drive om door te gaan. Op de lage school had ik dat gevoel al. Ik wilde altijd de beste zijn, het hoogste eruit halen. Op sommige momenten ben ik daar wel echt in doorgeslagen.”

Op een gegeven moment viel zelfs het haar van Mirte uit door de stress. Soms wordt ze pas echt rustig als ze weet dat ze de aankomende toets niet hoeft te maken. In die situaties meldt ze zichzelf ziek, dat geeft haar wat meer rust.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Erik zegt dat veel jongeren vandaag de dag onzeker zijn, ze vinden mensen om zich heen sneller succesvoller en beter. “Dat is echt een teken van deze tijd. Iedereen wil goed presteren, de beste zijn. Daarom stoppen meisjes zoals Mirte en Madelief met sporten en leuke dingen doen, dingen die er juist voor zorgen dat jij je goed voelt en beter presteert. Juist de leuke dingen zorgen ervoor dat je gedachtes zich ordenen en jij je beter kunt concerteren en dus beter kunt leren.”  

Wil jij weten wat je juist niet moet eten als je gestressed bent? Klik dan hier!

Bron: 'Erik Scherder laat zich niet kisten'

Geschreven door

Maike

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡