Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mirjam en Jevon over vergeten examens

14 april 2016 · Leestijd 3 min

Deze VMBO’ers hebben een primeur: ze maken de eerste examens van het jaar. Praktijkexamens welteverstaan. Alle kennis en vaardigheden worden van stal gehaald en resulteren in het perfecte lampje en de lekkerste maiskoekjes. Nu nog even wachten op het cijfer.

afbeelding

Mirjam (17) zit op het Greijdanus College in Zwolle en heeft de eerste VMBO kaderberoeps examens van Techniek Breed achter de rug.

“Bij Techniek Breed krijg je naast alle ‘gewone’ vakken zoals wiskunde, Engels en Nederlands, les in drie soorten techniek: metaal, elektro en hout. Hout is mijn favoriet, ik wil graag meubelmaker worden. Het is wel een beetje een jongensding, maar gelukkig zitten er nog twee meiden in mijn klas. Het techniekexamen bestond uit allerlei kleine onderdelen die bij elkaar een lamp vormden. Daar moest ik alle kennis van de afgelopen jaren in laten zien. Ik hoop dat alles goed is gegaan, maar het duurt nog een poos voordat ik dat hoor. 16 juni pas, tegelijk met alle andere mensen die examen hebben gedaan. De leukste opdracht die ik ooit heb gemaakt, was voor het vak godsdienst. We moesten een spel maken over het leven van Paulus. Samen met m’n groepsgenoten hebben we toen Monopoly nagemaakt, met in plaats van de Kalverstraat een plek waar Paulus is geweest. Dat er niet zo veel aandacht aan onze examens wordt besteed, vind ik niet zo erg. Dat zorgt bij mij voor een stuk minder stress.”

afbeelding

Jevon (17) zit net als Mirjam op het Greijdanus College in Zwolle en heeft de eerste helft van zijn VMBO basisberoeps examens ISDC gehad.

“ISDC staat voor Intersectorale Dienstverlening en Commercie. In normaal Nederlands staat dat voor zorg en ICT. In mijn praktijkexamen werden alle praktische vakken samengevat in een opdracht: maiskoekjes met avocado maken. Voordat ik aan de slag kon met koken, moest ik alle ingrediënten in Excel verwerken en vermenigvuldigen en uitrekenen wat het precies kost. Ik had nog nooit van maiskoekjes gehoord, maar uiteindelijk was de opdracht makkelijker dan verwacht. Helaas moet ik nog een poos op m’n cijfer wachten, dat hoor ik pas 16 juni.  Ik had ook al een praktijkexamen Engels. Er zaten docenten achter verschillende ‘loketten’ en ik moest in het Engels uitleg geven over de stad waar ik zogenaamd naar toe wilde. De ene docent was van de toeristeninfo, de andere van de douane, enzovoorts. Dat ging super goed, ik heb een 8,2.  Ik vind het best jammer dat er weinig aandacht besteed wordt aan praktijkexamens van VMBO'ers. Het lijkt alsof we niet meetellen. Toen mijn broer examen deed, wenste iedereen hem succes, maar bij mij weten heel veel mensen niet eens dat ik nu al examen doe.” Tekst: Jacqueline Mulckhuijse Heb jij een bijzonder examenverhaal? Laat het ons weten via beamredactie@eo.nl o.v.v. 'examen 2016'.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡