Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Minister Slob: “Homoseksualiteit afkeuren op reformatorische scholen mag”

9 november 2020 · Leestijd 2 min

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over de vraag: mogen reformatorische scholen van ouders eisen dat ze een verklaring tekenen waarin de homoseksuele levenswijze niet wordt geaccepteerd? “Zolang scholen zorgen voor een veilig leerklimaat mag dit,” aldus ChristenUnie-minister Arie Slob

Zolang kinderen veilig zijn

Vooral de vrijheid van onderwijs en godsdienst is in deze discussie belangrijk, geeft minister Slob aan. Daarom hebben scholen volgens hem het recht om ouders en leerlingen te vragen om de opvattingen van een school te accepteren. Ook als dit over homoseksualiteit gaat. Dit mag aldus Slob wel alleen als de school ervoor zorgt dat kinderen zich veilig voelen.

Tegenreactie

Een groot deel van de Tweede Kamer vindt de ideeën van minister Slob tegenstrijdig. Zo geeft Paul van Meenen (D66) aan: “Kan er sprake zijn van een veilige omgeving als zo’n verklaring gevraagd wordt?”. Ook GroenLinks, de SP, de PVDA en de VVD zijn het niet met Slob eens. Peter Kwint (SP) diende als tegenreactie een motie in om verklaringen als deze niet meer toe te laten op scholen. Een meerderheid van 87 zetels was voor deze motie.

Depressie

Niet alleen binnen de Kamer worden er vraagtekens gezet bij de opvattingen van Slob. Onder anderen presentator Tim Hofman laat van zich horen. “Arie Slob is voor het subsidiëren van kinderen depressief maken”, geeft hij in een Instagram-post aan, waarin hij volgers oproept om Slob te mailen met persoonlijke tegengeluiden. “Arie is een vriendelijke man, gebruik geen gescheld of bedreigingen, maar vertel hem dat dit anno 2020 niet meer kan.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wetswijziging

Minister Slob hoopt met een voorgestelde wetswijziging dat er duidelijk in de onderwijswet wordt aangegeven welke rol scholen mogen spelen in het uitdragen van dit soort opvattingen. Daarbij hoopt hij op een strenge controle die de veiligheid van kinderen verzekert, en dat gelijkheid hierin vooralsnog een belangrijke waarde is.

Lees ook: Jacob-Willem is homo: "Ik weet dat de Bijbel mij niet afkeurt"

Beeld: ANP

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡