Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Mijn vriend is nogal somber'

19 januari 2017 · Leestijd 3 min

Ahh, de liefde: een hoop gedoe en vraagtekens. Daarom schakelen we experts in: jullie! In 'de bloemetjes & de BEAM’pjes' leggen we de onbeantwoorde vragen en tenenkrommende dilemma’s van BEAMers over seks, relaties en vriendschap voor aan jou, zodat jij kunt delen hoe jij erover denkt. Anne haar vriend is niet zo vrolijk…

Anne (19)
“Mijn vriend is nogal somber. Hij zegt wel eens dingen als: ‘Iedereen zou beter af zijn zonder mij’ of: ‘Ik heb er geen zin meer in.’ Eén keer zei hij letterlijk dat hij beter voor de trein kon springen. Toen ik vertelde dat ik dat heftig vond en me zorgen maakte, zei hij dat ik het niet zo serieus moet nemen als hij zulke dingen zegt. Ik ben niet echt bang dat hij zichzelf wat aandoet, maar ik vind dit wel heftig. Hoe moet ik hiermee omgaan? Hierover praten lukt niet echt…”

Kimberly

Okay, ik heb zeg maar het zelfde als je vriend. Wat bij mij helpt is als mijn vriend me laat weten dat hij er voor me is! Als hij lieve dingen zegt. Probeer dat... Ik vind t heel erg voor je! Succes!

Jiska

Het lijkt me goed om het wel bespreekbaar te maken, als hij er zelf liever niet over praat is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat jij er mee blijft zitten. Mijn tip: vind een betrouwbaar iemand (die jullie allebei kent) om erover te praten. En houd het in de gaten. Als het erger wordt of hij begint er veel vaker over, durf dan gewoon aan de bel te trekken.

Julia
Ga met hem bidden.

Tim

Heftig verhaal! Probeer er toch over te praten met hem of er extra voor hem te zijn. Deze uitspraken van hem zullen niet uit het niets komen. Er zal toch ergens een oorzaak achter zitten (eenzaamheid, vervelende thuissituatie, of opgestapelde wanhoop, ...). In NL zijn er veel mensen die ermee stoppen of depressief zijn. Per week zijn er in NL gemiddeld 5 mensen die een einde maken aan hun leven met behulp van een trein. En dat is echt heftig, vooral voor de machinist. Bedenk wel dat je niet verantwoordelijk bent voor hem, je kan niet meer doen dan je kan. Maar probeer het wel bespreekbaar te maken. En te zeggen dat je er voor hem bent. Vanuit christelijk opzicht: bid voor (of met) hem. Want echt: bidden helpt! Wat er ook is, je kan er altijd bovenop komen! Waarschijnlijk wil hij er anderen niet mee belasten door te zeggen dat je je geen zorgen hoeft te maken. Maar deze signalen die hij afgeeft, zullen niet voor niets zijn en toch een kleine vraag om hulp of aandacht. Dus wees er voor hem en praat er zelf ook met een vertrouwd persoon over! Maar blijf wel ook aan jezelf denken dat je er zelf niet onder gaat lijden. Heel veel sterkte en God's zegen!

Anne

Misschien kan je contact opnemen met een professional en kan je daar je verhaal doen. Als hij/zij het ook zorgelijk vindt, kunnen jullie hem misschien samen helpen en of samen een oplossing vinden.

Wat is jouw advies aan Anne? Laat het weten in de reacties! Heb jij ook een vraag over vriendschap of de liefde, vriendschap of seks? Stuur 'm (anoniem) in via beamredactie@eo.nl.

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡