Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Mijn stage was een droom die uitkwam'

5 januari 2016 Leestijd 3 min

Frederika (22) begon een paar jaar geleden met de Hotelschool, zonder precies te weten wat ze wilde gaan doen. Na een jaar stopte ze met de opleiding, en ging ze fulltime werken. Inmiddels heeft ze haar droomstudie gevonden en liep ze zelfs een half jaar stage in Zuid-Afrika!

"Omgaan met mensen vind ik geweldig. Na de Hotelschool en een jaar werken besloot ik daarom om te beginnen met de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening in Leeuwarden, inmiddels drie jaar geleden. Ik wist meteen dat ik op mijn plek zat. De opleiding is heel breed, waardoor ik met verschillende doelgroepen kennis kan maken. Daarnaast zijn mijn medestudenten mijn vrienden geworden en zijn de docenten ontzettend leuk." Droomstage
"Het was echt een droom die uitkwam om in Zuid-Afrika bij een buitenschoolse opvang stage te lopen. Ik heb daar, samen met tweede medestudenten, Engels gegeven, ben op huisbezoek geweest bij de kinderen en heb de kinderen ge茂nterviewd over hun achtergrond. Daarnaast hebben we zomerkampen voor hun georganiseerd. Vooral van de cultuur en het non-verbale communiceren heb ik veel geleerd, omdat je elkaar niet altijd verstaat. De meeste mensen daar spreken namelijk Xhosa, een kliktaal. Sommige kinderen spreken wel Engels, maar vooral voor de allerjongsten is dat lastiger. Toch begrepen we elkaar uiteindelijk altijd. Ik kwam op zaterdag terug in Nederland en moest op maandag meteen weer naar school. Vanuit school hadden ze gewaarschuwd voor een cultuurshock als we in Zuid-Afrika zouden aankomen, maar ik had vooral terug in Nederland een enorme cultuurshock. Ik had een geweldige tijd gehad in Zuid-Afrika en ineens viel het gestrestste leven dat we in Nederland hebben mij veel meer op. Alles is ook veel individualistischer. Dat was aan het begin wennen. Natuurlijk was het wel heel fijn om mijn familie en vrienden weer te zien." 'Extra leuk om elkaar in de kerk te zien'
"Mijn vriendinnen wonen bijna allemaal op kamers, dus het is extra leuk om ze op zondag weer even te zien. Ik probeer namelijk elke zondag naar de kerk te gaan, omdat het geloof belangrijk voor mij is. Ook probeer ik elke dag uit de Bijbel te lezen, maar dat schiet er nog wel eens bij in. Voor de christelijke hogeschool heb ik niet bewust gekozen. Deze school was toevallig in de buurt en van de christelijke identiteit merk je weinig. We hebben bijvoorbeeld geen dagopeningen." Wel of niet op kamers?
"Ik heb wel overwogen om bij een studentenvereniging te gaan. Het leek mij alleen praktischer om op kamers te wonen, als ik bij een vereniging wilde. Ik heb een tijdje getwijfeld, maar voor mijn stage zou ik een half jaar weg zijn en uiteindelijk heb ik er voor gekozen om thuis te blijven wonen. Ik vind het vaak ook juist fijn om naar huis te reizen vanuit Leeuwarden, zeker met een muziekje erbij.  Tijdens mijn stage in Zuid-Aferika woonde ik wel op kamers, op een campus met allemaal internationale studenten. We gingen regelmatig met een hele groep naar de kroeg, vlakbij de campus. Iedereen kende elkaar en het was altijd ontzettend gezellig, vooral met de medestudenten uit Nederland met wie ik tijdens de reis goede vrienden ben geworden. In Nederland ga ik vooral na de tentamenweken met vriendinnen wat drinken, als alle stress voorbij is. Sinds afgelopen zomer organiseer ik daarnaast samen met een aantal andere studenten feesten voor de sociale studies. In september hebben we een feest georganiseerd, wat een groot succes was. Hopelijk kunnen we aan het eind van het jaar weer een groot feest organiseren."

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕