Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Mijn moeder besloot mij te houden, ondanks dat ze kon overlijden"

18 februari 2019 · Leestijd 3 min

Voor BEAM Ik Mis Je, sprak Charlotte met Frank. Zijn moeder overleed aan een hersentumor die werd ontdekt toen Frank nog in haar buik zat. "Nu is ze waar ze altijd naar verlangde: naast God, in de hemel."

Wat begon met hoofdpijn, werd later vastgesteld als hersentumor. Franks moeder kreeg de diagnose toen ze twee maanden zwanger was. Van Frank. De artsen raadden haar aan om de baby weg te laten halen. De reactie van Franks moeder: “Ik heb een kind van God gekregen; dat kan ik niet weg laten halen. Ook al zou ik daar zelf voor moeten overlijden.” Iets wat Frank nu omschrijft als ‘pure liefde voor je kind.’

Zwak en kwetsbaar

Een paar maanden later komt Frank gezond ter wereld. En een jaar daarna wordt zijn moeder voor het eerst geopereerd. Toch keert de tumor weer helemaal terug als Frank zes jaar is. “Ik vond het heel lastig om haar in haar zwakheid te zien. Om te zien dat ze het wel wilde, maar niet kon. Dan breekt je hart.”

Zij heeft mij verzorgd, nu kon ik haar verzorgen

Het besef dat Frank zijn moeder niet oud zou zien worden, groeide. In een jaar ging ze hard achteruit. Frank verzorgt zijn moeder, samen met andere gezinsleden. “Ik gaf haar eten, mijn vader waste haar. Ze heeft mij verzorgd en nu kon ik haar verzorgen. Daar ben ik heel dankbaar voor.” In het ziekenhuis zag Frank zijn moeder op haar kwetsbaarste punt: zonder haar, onder de slangetjes…

Ga in vrede

Het moment van overlijden naderde. “Misschien klinkt het raar, maar als je naar haar keek, dan was het alsof de ziel al uit haar was vertrokken.” Samen met de andere gezinsleden bleef Frank dichtbij zijn moeder. “Ik hield haar hand vast tot half twee ’s nachts. Ik had heel erg het gevoel: ik moet bij je zijn tot aan het laatste moment. (…) Met z’n allen hebben we gezegd en gebeden: ga in vrede. Toen heeft ze haar laatste adem uitgeblazen.”

Charlotte sprak ook met Elsbeth, die op 13-jarige leeftijd plotseling haar moeder verloor. Bekijk hier haar heftige verhaal. 

Geschreven door

Charlotte van Egmond

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡