Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Céline: ‘Ik heb mijn leven verpest door alle keuzes die ik heb gemaakt’

24 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Kleding bestellen terwijl je eigenlijk geen geld hebt, stiekem langs de snackbar terwijl je aan het lijnen bent of de Bijbel niet lezen omdat je te moe bent. Voor de meesten van ons vast wel herkenbaar: keuzes maken waar je later best wel spijt van kan krijgen. Maar wat nou als je een verkeerde keuze maakt die jouw leven volledig verpest? Dat is mij dus overkomen.

Al mijn hele leven ben ik niet zo goed in het maken van keuzes. Of laat ik het zo zeggen: het maken van de ‘juiste’ keuzes. Ik heb zeven jaar gedaan over het halen van mijn havodiploma en ik heb twee opleidingen niet afgemaakt. Ik schaam mij daar enorm voor. Wat nou als ik een mbo-niveau 4 opleiding was gaan doen na mijn mavo-examens? Dan had ik waarschijnlijk nu al vier jaar fulltime gewerkt, een huis gekocht, geen studieschuld opgebouwd en was ik zeker drie keer per jaar op vakantie gegaan.

Maar ik heb geen eigen huis, wel een pittige studieschuld en ben deze zomer niet op vakantie geweest. En ik verdien niet het geld dat ik op deze leeftijd zo graag had willen verdienen. Ik ben boos op God, want waarom heb ik overal de verkeerde keuzes gemaakt waardoor ik nu vier jaar extra heb gestudeerd? Waarom moet juist ik dit meemaken? En waarom luistert God niet naar mijn gebeden als ik hem vraag om mij op het juiste pad te brengen? God is er toch altijd voor mij, waarom merk ik daar niets van?

Ik ben boos, zeker. Maar toen ik goed over mijn ‘slechte’ keuzes nadacht, kwamen er ook wat andere gedachtes naar boven: Wat nou als ik overal andere keuzes had gemaakt? Door verschillende studies te doen, heb ik veel goede vriendinnen gemaakt. Aan één van die studies heb ik zelfs een hele fijn relatie overgehouden! En omdat ik een beetje aan het zoeken was, had ik tijd om mee te doen met allerlei tijdrovende talentenjachten op tv. Superleuke ervaringen waar ik veel van heb geleerd. Kortom: Als ik alleen maar de ‘juiste’ keuzes had gemaakt, was ik een heel ander persoon geweest dan nu. Ik had allerlei mensen nooit ontmoet en belangrijke ervaringen niet gehad. Mijn levenspad was zeker niet mijn beste keuze, maar ik ben ontzettend blij met mijn leven nu. Ik denk dat God toch wat beter is in keuzes maken dan ik.

Céline: Help, ik kan niet bidden!

Lees ook over:

Céline: Help, ik kan niet bidden!

Geschreven door

Céline Dib

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡