Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mare heeft Situs Inversus: "Al mijn organen - ook mijn hart - zitten aan de verkeerde kant"

10 februari 2018 · Leestijd 3 min

Toen Mare (16) nog in de buik zat zagen de artsen dat er iets niet helemaal klopte. Haar tweelingzus zag er verder gezond uit, maar een afwijking aan haar hart maakte de artsen en haar ouders bezorgd. Uiteindelijk bleek dat Mare Situs Inversus heeft: “Al mijn organen zitten gespiegeld in mijn lichaam. Bij de meeste mensen zit het hart bijvoorbeeld aan de linkerkant, terwijl mijn hart aan de rechterkant zit.”

Hoe kwam je erachter dat je organen gespiegeld zijn?
“Toen mijn moeder zwanger was van mijn tweelingzus en ik zagen ze op de echo dat er iets niet helemaal klopte. Omdat ze nog niet precies wisten wat waren mijn ouders natuurlijk super ongerust. Gelukkig kwamen de dokters al vrij snel met de diagnose Situs Inversus. Nadat ze wat informatie hadden opgezocht en ze erachter kwamen dat het niet heel ernstig zou zijn waren ze heel erg opgelucht.”

Huh, Situs Inversus, wat is dat precies?
“Kort uitgelegd betekent Situs Inversus dat al je organen gespiegeld in je lichaam zitten. Je hart zit aan de rechterkant, je lever aan de linkerkant, en ga zo maar verder. Soms kan dit problemen veroorzaken. Je kan minder vruchtbaar worden of het kan voorkomen dat je longhaartjes de verkeerde kant op zitten. Normaal zorgen die longhaartjes ervoor dat slijm uit je longen gaat, maar als ze verkeerd om zitten dan kan je je voorstellen dat dat problemen oplevert.”

Situs Inversus is nu gewoon een gek dingetje dat ik heb

Best heftig! Heb jij er ook last van?
“Nee, gelukkig niet. Al mijn organen zijn gespiegeld, en daar heb ik geluk mee. Die problemen komen vooral voor als maar een bepaald aantal organen gespiegeld zijn. Ik was wel bang dat ik nooit kinderen zou kunnen krijgen, want die wil ik wel heel graag. Toen ik hoorde dat er daar ook niets mis was was ik opgelucht. Mijn Situs Inversus is nu gewoon een gek dingetje dat ik heb, ik denk er bijna niet over na.”

Je hoeft er dus helemaal niet rekening mee te houden?
“Dat is ook niet helemaal waar. Als ik bijvoorbeeld een ongeluk krijg en de artsen weten niet dat ik Situs Inversus heb dan kunnen ze mij weleens op de verkeerde plek opensnijden. Dat is niet helemaal de bedoeling. Daarom droeg ik altijd een armbandje waarop die informatie stond. De laatste tijd draag ik die eigenlijk niet meer… Ik sta daar gewoon niet bij stil. De kans dat ik een ongeluk krijg is even groot als die van mijn klasgenoten en zij denken ook niet de hele tijd na over wat er gebeurt als ze een ongeluk krijgen.”

Is het eigenlijk zeldzaam of hebben meer mensen het?
“Ongeveer 1 op de 10.000 mensen hebben er last van. Ik ben ook nog nooit iemand tegen gekomen die het heeft. Het was wel grappig toen ik een nieuwe gymleraar kreeg. Ik moest natuurlijk even uitleggen wat ik had en toevallig kende hij ook iemand die dat had. Dat is wel gek om te horen.”

Heb jij een mooi, ontroerend of hilarisch verhaal dat je met ons wilt delen? Stuur een mailtje naar beamredactie@eo.nl of WhatsApp naar het nummer 06-83673700. Vinden we tof!

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡