Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mary Magdalene | "Er is genoeg om over na te praten"

4 april 2018 · Leestijd 5 min

Het is opvallend hoe weinig we weten over iemand die zo bijzonder moet zijn geweest als Maria Magdalena. In de Evangeliën staat dat zij een van de vrouwen was die met Jezus en zijn discipelen meereisde. Verder was ze bij de kruisiging en graflegging (Mattheüs 27:56, 61 Markus 15:40 en Johannes 19:25) en was zij de eerste persoon die Jezus heeft gezien na zijn opstanding (Johannes 20:14).

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Maar wacht even, was zij niet ook de prostituee die de voeten van Jezus waste? Als je dat dacht dan ben je niet de enige. Het is alleen niet waar. Zo zijn er wel meer misverstanden en geruchten over de persoon Maria Magdalena (ja ik doel op jou Dan Brown!) De makers van de film Mary Magdalene proberen met hun film het onterechte imago van Maria recht te zetten.

Het verhaal

In Mary Magdalene zien we Maria in een klein vissersdorpje waar ze tegen haar wil in moet trouwen. Ze is anders dan de rest en nu ze zich ook nog eens tegen dit huwelijk verzet, denken haar dorpsgenoten dat er meer aan de hand is. Ze trekken de overhaaste conclusie dat ze dan wel bezeten moet zijn. Zodra iemand Jezus erbij haalt voor een duiveluitdrijving, raakt ze onder de indruk van Hem en besluit ze Zijn volgeling te worden.

Wie is Mary Magdalene?

De ondertitel van Mary Magdalene is ´Her story will be told’. Dat klopt niet helemaal. ‘Her story’ is vooral ‘His story’. In de film is Maria de persoon door wiens ogen we Jezus zien. Hierdoor heb je als kijker na het zien van de film nog steeds geen goed beeld van wie Maria nu was. Ze wil niet trouwen en ze voelt veel liefde voor haar medemens, maar er wordt niet goed uitgelegd waar dit uit voortkomt. Het blijft te oppervlakkig.

Wat we wel van Maria zien is vrij expressieloos. Rooney Mara, die Maria speelt, is een topactrice, maar daar laat ze weinig van zien deze film. Nog niet eerder heb ik in een film iemand zo koeltjes zien reageren op de opstanding van Jezus. Ik kan me moeilijk voorstellen dat dit is hoe Maria was. Als je alles achterlaat om Jezus te volgen, dan moet je toch kleurrijker zijn dan dit.

Een ongewone Jezus

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Met Maria doet de film dus weinig. Hoe zit dat met de rest?

Joaquin Phoenix zet een Jezus neer waar ik moeilijk grip op kon krijgen. Dat is misschien wel het grootste compliment dat ik de film kan geven. Want ik kan ook moeilijk grip krijgen op de Jezus waarover ik in het Nieuwe Testament lees. Phoenix speelt geen glimlachende Jezus met blond golvend haar zoals we dat zo vaak afgebeeld zien. Zijn Jezus heeft een ruig uiterlijk en doet ook de harde uitspraken die in andere films over het leven van Jezus wel eens worden overgeslagen. Zodra Maria besluit om Zijn volgeling te worden, komt haar vader verhaal halen.

Hoe kan het Gods wil zijn dat door Jezus gezinnen gebroken worden? Tegelijkertijd is deze Jezus ook iemand die bij Maria zijn hart lucht, al gaat dit nooit zover dat er een romantische relatie wordt gesuggereerd. Het verrichten van wonderen kost Hem fysiek kracht, en Hij is bang voor Zijn naderende dood. Sommige van deze losse elementen herken ik als ik de Bijbel lees, maar het voelt incompleet.

De film volgt de Bijbel niet tot op de letter. Zo doopt Jezus in deze film mensen en komt hij Jeruzalem te voet binnen in plaats van op een ezel. Daarnaast krijgt Judas een alternatieve, maar wel interessante, motivatie voor zijn verraad. Ik lig van dit soort veranderingen niet wakker, maar ik begrijp het als je je hier wel aan stoort. Wat vind jij? Mag je aanpassingen doen aan het verhaal als je een film over de Bijbel maakt?

Conclusie 'Mary Magdalene'

Mary Magdalene volgt niet een-op-een de Bijbel, maar blijft respectvol. Behalve dat Maria interessanter had moeten zijn, maakt de film geen grote fouten. Tegelijk blinkt het ook nergens in uit. Wat overblijft is een ‘oké’ film die de aandacht richt op de minder gebruikelijke kanten van het Evangelie en daardoor genoeg biedt om over na te praten.

Mary Magdalene is momenteel te zien in de bioscoop.

Welke film wil jij dit weekend kijken? Jort geeft je tips!

Draait er (binnenkort) in de bioscoop een film waar je meer over wilt weten? Of kwam je laatst op Netflix iets tegen waar je een recensie over zou willen lezen? Stuur dan je suggesties door naar beamredactie@eo.nl of app ons op 06-83673700. We horen graag van je!

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡