Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marnix maakte documentaire voor niet-christenen

26 april 2018 · Leestijd 5 min

Marnix (23) maakte de documentaire ‘Onvoorwaardelijk’ over Bart van Houten, directeur van hiphop-platenlabel ‘Van Klasse’ (met veel bekende Nederlandse rappers als Josylvio en Esko), ex-drugsverslaafde en gelovig man. Hij maakte deze documentaire over onvoorwaardelijke liefde.“Hoe kan je als christen midden in de wereld staan en toch een verschil maken? Het is een toffe boodschap over onvoorwaardelijke liefde, dit heeft de wereld nodig.”

Waarom heb je deze documentaire gemaakt?

“Bart van Houten kwam weleens bij ons in de kerk in Almere. Ik raakte met hem in gesprek en hoorde hoe hij probleemjongeren helpt die aan de onderkant van de samenleving leven. Bart was er ook voor mij in mijn burn-out. Ook al kan hij heel kwaad op ze worden, hij geeft ze altijd een tweede kans. Zelf vind ik het lastig om er niets voor terug te krijgen. Dat stukje is onvoorwaardelijk en daarmee inspireerde Bart mij.  Hij leeft in een wereld vol met vrouwen, geld en drugs. Hij is een verschil en blijft zichzelf als christen. In de christelijke wereld zie ik veel mensen die zich terugtrekken en in hun eigen christelijke bubbel blijven hangen. Bart staat midden in de wereld en blijft volle bak voor God gaan. Daarom heb ik deze documentaire gemaakt.”

Aan wie wil je deze documentaire laten zien en waarom?

“Ik heb de documentaire bewust op het YouTube kanaal van ‘Van Klasse’ geplaatst, omdat ik de kans wilde pakken om niet-christenen een verhaal te vertellen over onvoorwaardelijke liefde en God. Het draait in de hiphopwereld om geld en dikke auto’s. Deze wereld moet de boodschap over onvoorwaardelijke liefde van God horen. Dat is het geheim wat ze nu nog niet kennen. Het is ook bedoeld voor christenen. Hierdoor zien ze hoe ze een verschil kunnen zijn en zich niet hoeven terug te trekken in hun eigen wereld.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe ontstond deze documentaire?

“Ik volgde de minor ‘Documentaire maken’ op de Christelijke Hogeschool Ede. Met een klasgenoot werkte ik drie maanden aan deze documentaire, maar ik vond dat we maar een klein deel lieten zien. Mijn klasgenoot ging na deze minor van twee blokken, stagelopen en ik plakte er nog drie maanden aan vast. Ik ben bijna fulltime in mijn eentje met deze documentaire bezig geweest. Als ik stage was gaan lopen dan had ik dit verhaal niet af kunnen maken. Hierdoor liep ik wel een half jaar studievertraging op. Het doel was niet om naamsbekendheid te generen. Deze documentaire heeft mij vooral geld gekost. Ik heb er niets aan verdiend.”

Waarom heb je de documentaire gratis gemaakt voor ‘Van Klasse’?

“Ik heb geen moment aan geld gedacht. Een documentaire kost veel werk. Ik heb vooraf geen afspraken gemaakt.  In mijn hoofd zag ik het niet als een opdracht waarmee ik geld zou verdienen. Het verhaal gaat over de directeur van ‘Van Klasse’. Niet om de artiesten. Als ik er geld mee wilde verdienen dan had ik wel een andere opdracht aangenomen. Het verhaal inspireert mij en verhalen die mij inspireren wil ik vertellen. Ik had het geld niet nodig. Het voelde voor mij alsof ik dan iets van Bart terug zou willen. Ik wilde dit verhaal voor hem maken. Bart wilde zijn verhaal vertellen, maar het was niet zijn intentie om op de voorgrond te treden met dit verhaal. Hij deed het puur voor mij, omdat ik het aan hem vroeg. Daarom ga ik hem ook niet belasten en geld vragen. Ik vraag al genoeg van hem, namelijk of hij mee wil werken. Natuurlijk heb ik reiskosten gemaakt en dat ga ik met hem bespreken. Hier komen we wel uit denk ik."

Waarom wil je hiervoor een half jaar studievertraging oplopen?

WhatsApp_Image_2018-04-24_at_14.28.42kopie

“Ik krijg nu de kans om op het videokanaal van ‘Van Klasse’ met tienduizenden bezoekers een documentaire te plaatsen voor een niet-christelijk publiek. Ik dacht: ‘Waarom ga ik daar niet mee door? Wat is dan een half jaar studievertraging?’ Ik heb daardoor wel een documentaire neergezet die veel mensen hebben gezien. Als ik dan een berichtje krijg van Bart over dat mensen zich bij de Hoop aanmelden, ben ik blij dat deze documentaire hun over de streep heeft getrokken. Ik maakte de documentaire niet voor mezelf. Het is een passie en dit verhaal moet worden verteld. Ik doe het zelf uit onvoorwaardelijke liefde. Het is een kans om een boodschap te vertellen die mensen normaal niet te horen krijgen. In deze samenleving zijn veel mensen op zichzelf gericht. Het is om ze te inspireren en iets voor een ander te doen.”

Wat vind je bijzonder aan deze documentaire?

“Ik vind deze documentaire inspirerend en daarom wilde ik al mijn tijd eraan geven. Je komt als documentairemaker in een bizarre wereld terecht. Jonge mensen praten over de nieuwste Mercedes die ze willen hebben en laten kettingen van zichzelf maken. De hele wereld draait om geld. Artiesten kopen teenslippers van 1500 euro en geven die weg aan vrienden. Ze krijgen hartstikke veel geld en weten niet hoe ze ermee om moeten gaan. De hele documentaire is vanuit mijn oogpunt genomen. Het is gek, maar ook bijzonder om een kijkje te krijgen in de wereld van de hiphop. Hoe kan je als christen midden in de wereld staan en toch een verschil maken? Het is een toffe boodschap die wij hebben over onvoorwaardelijke liefde, dit heeft de wereld nodig.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Jade

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡