Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marit stuurde gebedspunt: “Gelukkig mag ik bij God wel stotteren”

6 augustus 2020 · Leestijd 3 min

Op Instagram - @EOBEAM - vragen wij jullie weleens om een bidpunt te sturen, zodat we met de hele BEAM-community voor iemand kunnen bidden. Marit (15) wilde graag dat we voor haar gingen bidden, omdat ze stottert. “Het is heel irritant als ik precies weet wat ik wil zeggen, maar het gewoon niet uit mijn mond komt.”

Marit zat in groep 8 toen het stotteren begon. “Met klasgenootjes heb ik nooit zoveel problemen gehad. Helaas wel met volwassenen en zelfs een docent. Ze lachten me uit en deden me na, ze dachten dat ik voor de grap bleef hangen. Terwijl ik in mijn hoofd al bij een volgende zin was, stopte mijn mond met praten. Vooral als ik zenuwachtig ben of een andere taal moet spreken, heb ik erg last van stotteren.”

Wat is het irritantste aan stotteren?

“Tijdens groepsgesprekken is het superirritant. Als ik iets wil zeggen in de groep en ik even stotter, is er alweer iemand anders die praat. Ik kan moeilijk in het gesprek komen, terwijl ik eigenlijk precies weet wat ik wil vertellen. Gelukkig kon ik mijn verhaal kwijt bij mijn moeder, die zelf ook stottert. Dat heeft mij heel erg geholpen om het stotteren te accepteren. Daarna had ik er veel minder moeite mee en stotterde ik ook minder vaak."

(De tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

Hoe moet ik reageren als iemand stottert?

“Die vraag is lastig. Soms helpt het om een zin af te maken, want anders duurt het gesprek zo lang. Dan kan ik snel door met mijn verhaal en hoef ik minder lang te stotteren. Aan de andere kant kan het soms ook irritant zijn. Dan hoef ik nog maar eventjes te twijfelen over een woord en dan wordt mijn zin al afgemaakt door iemand anders. Mijn tip is: weest niet gehaast. Als ik merk dat iemand veel haast heeft, denk ik dat ik moet opschieten en dan ga ik juist meer stotteren.”

Gelukkig heeft God nooit haast
 

“Gelukkig is er altijd iemand die nooit haast heeft: God en daarom stotter ik bijna nooit tijdens het bidden. Soms vraag ik aan God wat het nut is dat ik stotter of waarom ik nou zo moet praten. Maar ik ben nooit boos geweest op God, want ondanks het stotteren weet ik dat hij bij mij is. Hij luistert altijd, of iemand nou stottert of niet. Daarom vond ik het ook supertof om te zien dat BEAM’ers voor mij gingen bidden, want bidden is zoiets krachtigs!”

Via de YouVersion app kun je samen met anderen bidden. Lees hier hoe het werkt!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡