Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marije (15) haalt geld op voor onderwijs in Sierra Leone

23 januari 2020 · Leestijd 3 min

Boodschappen doen voor je buurvrouw, ramen wassen in een bejaardentehuis: er zijn veel manieren om een positieve bijdrage te leveren aan het leven van de mensen om ons heen! In de rubriek BEAM’er van de Week vertellen BEAM’ers wat zij doen om de wereld een stukje mooier te maken. Deze week: Marije (15). Samen met schoolgenoten voert ze actie om geld op te halen voor onderwijs in Sierra Leone.

“De christelijke stichting Woord en Daad biedt hulp aan mensen in armoede. Bij ons op school komen ze elk jaar op bezoek om een presentatie te geven over middelbare schoolprojecten. Vijf leerlingen mogen na een selectieproces mee op reis naar het actieland. Dit jaar is dat Sierra Leone, een land in West-Afrika. In mei mag ik namens Woord en Daad met vier andere leerlingen mee op reis. Dat vind ik heel gaaf!"

Actievoeren op school

“Wij zijn met zijn vijven ‘Young Ambassadors’. Op school organiseren we acties om geld op te halen voor de projecten in Sierra Leone. Ons doelbedrag is 25.000 euro. We zijn nu druk bezig met de organisatie! In de onderbouw gaan we in ieder geval een sponsorloop en een fietstocht organiseren. Ook buiten school zijn we druk bezig met fondsenwerving. In kerken vragen we of ons project het doel van de collecte mag zijn en we mailen bedrijven met de vraag of ze onze acties willen sponsoren.”

Stapje dichter bij betere toekomst

"In Sierra Leone heeft niet iedereen het even makkelijk. Er zijn veel kinderen die in armoede leven en hierdoor bijvoorbeeld niet naar school kunnen. Ook is de medische zorg niet voor iedereen toegankelijk. Daarnaast is er behoefte aan voldoende schoon drinkwater en voedsel. Door de projecten van Woord en Daad in samenwerking met lokale partnerorganisaties, zijn de kinderen in Sierra Leone een stapje dichter bij een betere toekomst.”

Op reis naar Sierra Leone

“Ik vind het best wel spannend om op reis te gaan. Dit wordt de eerste keer dat ik ga vliegen, en dan gelijk zo ver! Ik heb er wel heel veel zin in. Het is heel gaaf dat we hier deel van mogen uitmaken. Van Woord en Daad krijgen we goede voorlichting over het project en wat we in Sierra Leone gaan doen. We gaan onder andere families en scholen bezoeken en een dag meelopen met onze ‘buddy’, een leeftijdsgenoot. Zo ervaren we echt een beetje hoe het leven in Sierra Leone is. Het is er heel anders dan in Nederland. We krijgen nu ook te horen: ‘Je komt terug als een ander persoon.’ Dat vind ik heel bijzonder.”

Lees ook: Anne Floor (17) rent marathon tegen kanker: "Mijn ouders zijn genezen, dat gun ik iedereen"

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡