Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mariam (17) is gevlucht uit Irak: “Ik geloof dat God ons heeft beschermd”

15 oktober 2020 · Leestijd 4 min

Samen met haar gezin is Mariam gevlucht uit Irak. De oorlog maakte het te gevaarlijk om er te wonen. “Aan de overkant van ons huis was een auto ontploft."

“In Irak is het niet acceptabel om alles te geloven wat je wil. Het is vooral een moslimland, dus als je christelijk bent, word je niet helemaal geaccepteerd. Toch ben ik al mijn hele leven christelijk. Dat komt omdat ik opgroeide met een president die het prima vond als je christelijk was. De moslims in ons land waren het daar niet mee eens."

De nieuwe president was tegen christenen

"Ze hebben de president vermoord en de nieuwe president was tegen christenen. Het was dus niet meer veilig voor ons. De kerken werden bijvoorbeeld gebombardeerd. Toch was dat niet de reden dat mijn ouders, broertje en ik zijn gevlucht.”

Kanker

“Mijn moeder werd ineens heel ziek. We hadden geen idee wat er aan de hand was. Na een paar onderzoeken, vertelden de dokters dat het kanker was. In het gebied waar wij woonden was het lastig om een goed dokter te krijgen. Zeker omdat het nog oorlog was. Zij is toen naar Nederland gevlucht.”

Ontploffingen

“Mijn vader, broertje en ik bleven achter in Irak. De oorlog werd steeds erger. Op een avond sliepen mijn broertje en ik in de woonkamer. Ineens schrokken we wakker van een enorme knal. We zochten onze vader, maar die was nergens te vinden. Dus schuifelden we naar het raam om te kijken wat er aan de hand was. We zagen allemaal woedende en huilende mensen in de straat."

Aan de overkant van ons huis was een auto ontploft

"Aan de overkant van ons huis was een auto ontploft. We vonden onze vader terug en hij vertelde dat er op meerdere plekken in de buurt ontploffingen waren. Hij probeerde ons te kalmeren en vertelde dat het allemaal wel goed zou komen. Ook vertelde hij dat we wel weg moesten uit Irak. Het was niet veilig. Als we waren gebleven, denk ik niet dat we nu nog leefden.”

“We zijn, net als onze moeder, naar Nederland gevlucht. Dat was heel lastig. We hadden veel papieren nodig en mijn moeder moest vanuit Nederland de autoriteiten in Irak overtuigen dat het nodig was dat wij naar Nederland moesten komen, De procedure om in Nederland een verblijfsvergunning te krijgen, verliep veel soepeler. Mijn moeder had een dokter nodig en mijn vader drong daar heel erg op aan. Dat was heel fijn.”

Waar is God?

“Het was lastig om Gods aanwezigheid te voelen tijdens de vlucht naar Nederland, want ik was nog te klein. Ik ben altijd met mijn ouders mee geweest naar de kerk, maar ik voelde niets van God en was ook niet met Hem bezig. Achteraf denk ik dat hij er de hele tijd bij was. Ik geloof dat Hij ons heeft beschermd. Ik ben Hem ook heel dankbaar dat we nu veilig in Nederland zijn.”

Vrijheid

“We zijn in Nederland niet alleen veilig, maar we mogen ook ons geloof vrij beleven. In Irak kon dat niet. Je kon er wel met familie en mensen van de kerk over praten, maar met anderen daarover praten werd niet geaccepteerd. Hier kan ik zelfs met jongeren samen mijn geloof beleven. Dat is voor mij heel bijzonder.”

In Nederland kan ik samen met andere jongeren mijn geloof beleven

“Het afgelopen jaar ben ik met een groep jongeren naar Albanië geweest. We hebben daar een week lang geholpen. Er was bijvoorbeeld een kerk die we hebben geschilderd en we hebben de gehandicapten daar verzorgd. Dat was een mooie tijd. Ik dacht: Dit wil ik veel vaker doen.”

afbeelding

“Ik weet niet wat God in de toekomst van me gaat vragen, maar ik geloof dat Hij een plan heeft. Waar hij me heen stuurt, zal ik ook gaan. Ik vertrouw op Hem.”

Iemand anders die haar land is ontvlucht, is Amani. Zij woonde in Syrië en heeft haar gezin daar achtergelaten. Wil je weten waarom? Je checkt het hier!

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡