Marcel fietst 4000 kilometer (!) in Australië voor het goede doel
Op vakantie op de fiets, het heeft veel voordelen. Het is een groene manier van reizen, je hebt veel vrijheid en je komt mooie natuur tegen. Maar 4000 kilometer? Voor veel mensen is dit iets teveel van het goede, maar Marcel (22) gaat deze uitdaging aan!
“Ik hou ervan om mezelf uit te dagen. Ongetraind een marathon lopen, zou ik dat kunnen? Dat was een vraag die mij al een tijdje bezighield. Ik liep stage in de kerk en kwam zo hierover in gesprek met Jacob. Jacob is van oorsprong Australisch en kwam met een nog veel grotere uitdaging: van Perth naar Sydney fietsen.”
“Dit is een tocht van bijna 4000 kilometer. Ondanks de grote afstand, werden we allebei steeds enthousiaster over dit idee. Mijn vriendin Megan hoorde ervan en zag het ook wel zitten. Dus besloten we anderhalve maand geleden: we gaan het gewoon doen! Vanaf dat moment konden we niet meer terug, haha!”
Reizen op een alternatieve manier
“We gaan deze tocht niet op normale fietsen doen, maar op e-bikes. Iemand uit onze kerk heeft het e-bike bedrijf Ebike to go, hij sponsort ons met drie fietsen. Dit scheelt wel, maar het is nog steeds wel aanpoten. Het gaat ongetwijfeld zwaar worden. Dat maakt de uitdaging natuurlijk extra groot! Het doel is om te kijken hoe drie normale mensen op een alternatieve manier kunnen reizen. Kan dit makkelijk op een groenere manier?
Eerst wilden we het vooral voor de uitdaging doen, maar dat voelde wat leeg. We realiseerden dat we hiermee zoveel aandacht konden trekken dat we daarmee iets moois voor anderen kunnen betekenen. Daarom hebben we besloten een passend Australisch goed doel hieraan te koppelen: Arocha Australia. Zij gaan de schade tegen die is veroorzaakt door de bosbranden.”
200 kilometer per dag
“Ik ben al meerdere keren in Australië geweest, mijn moeder is namelijk Australisch. Ik heb er zelfs stagegelopen, dus ik ken het land goed. In juni willen we gaan fietsen. In Australië is het dan winter, dus de temperatuur zal ook niet hoger uitkomen dan 25 graden. We verwachten dat we ongeveer 25 dagen nodig hebben om te fietsen. Dit komt erop neer dat we elke dag zo’n 200 kilometer gaan fietsen en tussendoor vier rustdagen hebben.
Wij zijn doodnormale jongeren en hebben we niet veel fietservaring. Aangezien we in Australië flink door moeten fietsen, zijn we nu hard aan het trainen. We proberen allemaal zelf zoveel mogelijk te fietsen en hiernaast maken we soms grotere tochten met z’n drieën.”
Reizen op een alternatieve manier
“We gaan deze tocht niet op normale fietsen doen, maar op e-bikes. Iemand uit onze kerk heeft een e-bike bedrijf, hij sponsort ons met drie fietsen. Dit scheelt wel, maar het is nog steeds wel aanpoten. Het gaat ongetwijfeld zwaar worden. Dat maakt de uitdaging natuurlijk extra groot! Het doel is om te kijken hoe drie normale mensen op een alternatieve manier kunnen reizen. Kan dit makkelijk op een groenere manier?”
Kamperen
“Het plan is er nu, maar de praktische zaken gaan we de komende tijd nog regelen. We weten nog niet precies hoe we het met slapen gaan doen, maar waarschijnlijk wordt het gewoon kamperen met een tent die we achterop onze fiets meenemen. De route is ongeveer duidelijk, we weten langs welke grote steden we zullen rijden.
Mijn omgeving reageert vrijwel alleen maar positief op deze actie. Mensen die ervaring hebben met lange fietstochten vinden het wel optimistisch dat we verwachten dat dit gaat lukken, maar ze vinden het in elk geval een gaaf idee. Zij kunnen onze fietstocht volgen op onze Instagram pagina, waar we updates zullen geven.”
Bosbranden in Australië
“De verwachting is dat de bosbranden tegen die tijd geblust zullen zijn, dus ik denk dat we hier niet veel last van zullen hebben. Het geld wat we met deze actie ophalen zal dus ook niet voor het blussen van de bosbranden zijn, maar voor het heropbouwen van Australië. Grote gebieden zijn compleet verbrand en er is veel geld nodig om dit weer bewoonbaar te laten zijn. Daar zetten wij ons voor in!”
Geschreven door
Inge