Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marc Floor: ‘Als christen moet je je best doen voor deze wereld’ 🌍🔥

27 februari 2024 · Leestijd 5 min

“Als je wat geluid om me heen hoort aan de telefoon, moet je het aangeven hoor. Ik ben as we speak druk bezig met nieuwe muziek maken op een schrijverskamp!” 🎙️🤩 De zeventienjarige Marc Floor zit niet stil en zet zijn muzikale talent in om verandering te brengen. Zijn nieuwste liedje ‘Wat blijft er over voor ons’ is nét uit. “Er gebeuren zoveel dingen, en op een gegeven moment gaat er een moment komen dat de wereld echt op zijn einde is.” En die bewustwording moet snel komen volgens deze jonge, christelijke zanger.

'De wereld staat in de fik'?! ⚠️🧯

“‘Wat blijft er over voor ons’, is een liedje dat ik op mijn vijftiende heb geschreven in een studiosessie. Ik begon net mijn eigen liedjes te maken en er werd gevraagd aan mij: ‘Waar wil je het over hebben?’.  's Ochtends zat ik in de trein en er was van alles op het nieuws over bosbranden. De hele voorpagina van NOS ging over dat de wereld in de fik stond. Ik dacht hardop na: maar wat blijft er nou eigenlijk over? Ik raakte later in gesprek tijdens de studiosessie: ‘Daar moeten we eigenlijk een liedje over maken’. Binnen een uur hebben we dit liedje gemaakt.

Daarna heeft het heel lang op de plank gelegen. Anderhalf jaar later dacht ik nog steeds: dit is heel vet, ik wil deze graag nog uitbrengen en het past ook bij mij. Ik wil mij graag inzetten voor goede doelen, voor de maatschappij. Het klinkt heel cliché, maar ik wil de wereld om me heen een stukje beter maken. Ik heb talent gekregen om te zingen en ik wil dat ook inzetten, dus dit liedje hebben we toen opnieuw ingezongen. Toen het liedje af was, zei ik tegen mijn manager: ‘Moeten we dit nummer niet uitbrengen samen met een organisatie die zich hier al voor in zet? Dat zou echt vet zijn!’ En dit is het WereldNatuurFonds geworden, dus dat is echt mega!”

Verse van Wat blijft er over voor ons? 🌍🔥

Zijn we niet te laat met praten?
Wie heeft nog dit nog in de hand?
Ben ik niet te laat op aarde?
Ik wil antwoord op mijn vragen
Want mijn wereld staat in brand

Van betekenis zijn

Het gezin van Marc Floor zit ook niet stil. Zijn ouders zijn tien jaar geleden een buurthuis begonnen om daar van betekenis te zijn voor mensen in de wijk en om de liefde van God uit te delen. “We hebben meegekregen om veel bezig te zijn met de wereld om ons heen. Daar heb ik het vaak over met papa en mama en mijn (4!) broertjes en zus. Dat het belangrijk is dat we ook aan andere mensen denken en de wereld een stukje beter maken, is een gesprek dat we regelmatig voeren thuis. Zo zijn er een aantal belangrijke dingen die papa en mama meegeven en dat is bij mij heel erg blijven hangen.”

Een taak als christen

Marc Floor vertelt dat we in een spannende tijd leven. “Er gebeuren zoveel dingen, en op een gegeven moment gaat er een moment komen dat de wereld echt op zijn einde is. Er staan heel veel dingen op spanning; denk aan oorlogen. Er gaat een moment komen dat het niet meer houdbaar is. Denk aan de ijsberen die bijvoorbeeld uitsterven omdat ze gewoon niet meer kunnen leven. En hoe urgent is het om dat op papier te zetten en daar een liedje over te schrijven.”

Ik wil nog fouten mogen maken, ik wil leven en ook laten. Maar ik weet niet of dat nog kan.

 “Deze tijd kan heel eng zijn, maar ik denk dat we moeten proberen om met zijn allen de wereld beter te maken op ieder zijn eigen manier. Ik doe dat door te zingen, om mijn gegeven muzikale talent in te zetten. Maar dit kan ook op een heel andere manier. Deze tijd is enerzijds spannend, maar het hoort er ook bij. Het geeft hoop dat God ook terugkomt en het dan allemaal goed zal zijn. Maar ik denk dat we met zijn allen, zeker als christen zijnde, de taak hebben gekregen om ons best te doen op deze wereld en niet maar de pet ernaar te gooien van ‘dit moet allemaal gebeuren, dus het kan me allemaal gestolen worden’.”

Minder McDonalds?!

Zelf probeert hij er ook op te letten, zoals door minder naar de McDonald's te gaan. 🫣 Of minder lang douchen. 🚿 “Het zijn allemaal kleine dingen, en voor iedereen werkt iets anders weer goed. Ik vind het wel belangrijk dat je jezelf afvraagt hoe je op jouw manier een steentje kan bijdragen. Ik wil in het liedje niemand iets opleggen, maar aansporen alleen al om erover na te denken: dan ben je er al mee bezig.”

Het gaat Marc Floor om de balans. “We moeten ook kunnen leven. Het gaat om de balans om enerzijds de wereld een stukje beter te maken, maar ook wel af en toe naar de McDonalds gaan. Je kan niet opeens helemaal niet meer douchen omdat het slecht is voor het milieu. Het is een tweestrijd en hierin moet je een goede balans zien te vinden die voor iedereen anders kan zijn.” 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Levi (13) schreef een boek over het klimaat: ‘Het is niet alleen een probleem voor volwassenen’

Lees ook over:

Levi (13) schreef een boek over het klimaat: ‘Het is niet alleen een probleem voor volwassenen’

Geschreven door

Sarah Neerhof

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡