Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Levi (13) schreef een boek over het klimaat: ‘Het is niet alleen een probleem voor volwassenen’

16 januari 2024 · Leestijd 4 min

Levi (13) schreef een boek over het klimaat. Hij maakte zich vroeger zorgen over de aarde en alle natuurrampen waar hij over hoorde in het nieuws. Klimaatverandering maakte hem bang, omdat hij het niet snapte. Om te voorkomen dat anderen zich ook zo voelen schreef hij een boek over het klimaat speciaal voor kinderen en jongeren. “Het is niet alleen iets voor volwassenen. Iedereen moet kunnen begrijpen hoe klimaatverandering werkt.”

Waarom schreef jij een boek over het klimaat?

“Het begon als een schoolproject in groep acht. Iedereen mocht een vrije opdracht maken. Ik kon van alles kiezen en wilde graag een boek schrijven. Mijn meester was wel even verbaasd toen ik het zei, omdat het een groot project zou zijn. Het klimaat en ook klimaatverandering heb ik altijd interessant gevonden. Het heeft invloed op al onze levens, daarnaast hoorde ik het als kind vaak op het nieuws. Ik merkte dat klasgenoten er niet veel vanaf wisten. Daarnaast wist ik vroeger zelf ook niet hoe alles werkte en daardoor ging ik mij meer zorgen maken dan nodig. Dus wilde ik speciaal voor die kinderen een boek schrijven waardoor ze klimaatverandering beter zouden begrijpen. Ik wilde het graag officieel publiceren, dat was veel werk, daarom is het nu ik in de tweede klas zit pas gepubliceerd als echt boek.”

Hoe heb jij informatie gevonden voor je boek?

“Ik heb vooral het internet gebruikt. Alleen niet alles op het internet klopt en ik wilde er een boek van maken met alleen basiskennis. Ik moest dus goed kijken hoe betrouwbaar een site was en of het nuttige informatie was. Met behulp van mijn moeder heb ik de tekst in eigen woorden opgeschreven. Ik heb ook een professor van de universiteit van Wageningen mogen interviewen. Ik wilde graag iemand spreken over het klimaat, zodat ik zelf goed wist waar ik over schreef. Op de site van de universiteit zag ik dat hij ging over het klimaat project. Toen heb ik hem gemaild en uitgelegd dat ik bezig was met een boek over het klimaat. Dat ging allemaal best gemakkelijk. Samen met een klasgenoot heb ik hem geïnterviewd over alles wat te maken heeft met de aarde.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Waarom heb je het speciaal voor kinderen geschreven?

“Ik maakte me vroeger veel zorgen over het klimaat. Ik hoorde van alles op het nieuws over natuurrampen en ook de zeespiegel leek oneindig te stijgen. Vooral overstromingen konden mij bang maken. Dan had ik nachtmerries en kon ik ’s nachts niet slapen. Ik hoorde eigenlijk alleen het slechte nieuws. Naarmate ik ouder werd, leerde ik steeds meer over het klimaat. Ik realiseerde me dat er echt nog hoop is als we ons gedrag veranderen en we de politiek dwingen iets te doen. Dan is er een oplossing voor klimaatverandering. Deze zekerheid wil ik aan andere jonge mensen meegeven. Maar wat er nu aan de hand is en de oplossingen daarvoor kunnen best wel lastig zijn. Daarom schreef ik dit boek in makkelijke taal speciaal voor kinderen en jongeren.”

Vind jij dat christenen ook iets moeten doen aan het klimaat?

“Ik weet dat sommige mensen zeggen: God komt toch terug, dus waarom zouden we voor de aarde zorgen? Maar deze aarde hebben we gekregen van Hem. Ik denk dat wij een opdracht hebben gekregen om ervoor te zorgen. En dat kun je als kind al doen. Het is niet alleen iets voor de politiek of alleen voor volwassenen. Ik vind het belangrijk dat iedereen snapt hoe deze wereld, gemaakt door God, in elkaar zit. We kunnen de aarde niet oneindig uitputten. We kunnen niet van alles eisen en egoïstisch zijn. God heeft ons niet voor niks deze aarde als cadeau gegeven.”

Tips van Levi als jij iets wil doen voor het klimaat:

  1. Eet vegetarisch, als je helemaal vegetarisch te ver vind gaan helpt steeds minder vlees eten ook!
  2. Ga met je ouders in gesprek over het klimaat!
  3. Als je durft, ga koud douchen. Ik doe het zelf nu een tijdje en zo erg is het ook weer niet.
Daniëlle: ‘Als je dit leest, ben ik weg’

Lees ook over:

Daniëlle: ‘Als je dit leest, ben ik weg’

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡