Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mag ik boos zijn op God?

18 november 2016 · Leestijd 4 min

Mag je boos zijn op God? Ja, dat is een goede vraag. Als we kijken naar Job uit de Bijbel, dan kunnen we een hoop van hem leren. Job is een gelovige en eerlijke man die een hele hoop nare dingen moet verdragen.

Satan ziet hoe loyaal Job aan God is. Hij verwijt God dat het komt omdat Hij Job beschermt. God geeft Satan vervolgens toestemming om zijn vee en kinderen af te nemen, zodat Satan kan zien dat Job zelfs dan nog loyaal aan Hem zal blijven. En inderdaad, na dit grote verlies, blijft Job loyaal aan God. Maar Satan is nog niet overtuigd en vraagt God of hij Job mag verminken. God geeft toestemming en Satan geeft Job nare zweren over zijn hele lichaam. Als Job vervolgens naakt door het stof rolt om zijn wonden te krabben, buigen zijn vrienden bij hem neer.  Op dat moment vervloekt Job de dag van zijn geboorte. Job begrijpt niet waarom hem dit allemaal moet overkomen, maar hij weet ook niet zo goed wat hij nu met zijn gevoelens moet doen: ‘God houdt zijn woede niet in toom; zelfs Rahabs helpers moeten voor hem buigen. Hoe kan ik mijn stem dan laten horen, hoe kan ik dan de juiste woorden vinden? Al sta ik in mijn recht, een weerwoord heb ik niet, ik kan slechts mijn rechter om genade smeken. Als ik hem zou roepen en hij antwoordde, zou ik niet geloven dat hij naar me luisterde. Hij teistert mij als een stormwind, zonder reden brengt hij mij steeds nieuwe wonden toe.’ ­– Job 9: 13-17 Maar na zijn klacht antwoordde de Heer Job: 'Sta op, Job, wapen je; ik zal je ondervragen, zeg mij wat je weet. Wil je mijn recht loochenen, wil je mij schuldig verklaren en zelf vrijuit gaan? Is jouw arm zo sterk als die van God, heb jij zo'n donderstem als hij?’ Job 40: 6-9. Waarop Job antwoordde: 'Ik weet dat niets buiten uw macht ligt en geen enkel plan voor u onuitvoerbaar is. Wie was ik dat ik, door mijn onverstand, uw besluit wilde toedekken? Werkelijk, ik sprak zonder enig begrip, over wonderen, te groot voor mij om te bevatten.’ Job 42: 2-3. Hierna geeft God Job nog meer vee en kinderen dan hij voor zijn beproeving had. En uiteindelijk stierf hij oud en met een verzadigd leven (Job 42-17). Iedereen is dus weleens boos op God, zelfs Zijn meest eerlijke en betrouwbare volgers. Maar onthoud dat God weet wat hij doet. ‘Maar God kent haar wegen en hij weet waar ze verblijft. Want hij ziet tot aan de randen van de aarde, onder heel de hemel ontsnapt niets aan zijn blik. Toen hij de kracht schiep van de winden en de wateren omgrensde, toen hij zijn wet oplegde aan de regen en de wegen van de donderwolken baande, zag hij de wijsheid en hij toetste haar, hij peilde en doorgrondde haar. En hij sprak tot de mens: 'Ontzag voor de Heer-dat is wijsheid; het kwaad mijden-dat is inzicht.' Job 28:13-28.

Job leert ons dat we niet de enige zijn die weleens boos zijn op God, maar dat we wel moeten beseffen dat God de enige is die het grotere geheel kan overzien. Job leert ons ook dat we onze boosheid met God mogen bespreken. In het boek Job gaat God namelijk heel persoonlijk het gesprek met Job aan. Hij hoort je dus en laat je niet alleen. Ga dus het gesprek met God aan, zodat boosheid plaats kan maken voor vertrouwen. Er liggen altijd betere dingen in het verschiet.  Tekst: Esther Bolt

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡