Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maarten vertelt: zo zag de EO-Jongerendag er vroeger uit

29 januari 2019 · Leestijd 3 min

Dansen tussen de koeien, psalmen zingen in je favoriete tuinbroek: vroeger was de EO-Jongerendag wel andere koek. Onze eigen baas Maarten was erbij (oké misschien niet letterlijk, hij is geen fossiel), maar hij kan wél een fatsoenlijke throwback geven van de vroegere EO-Jongerendagen.

In welk jaar ging jij naar EOJD?

“Ik was erbij in Amsterdam, toen de 25e EO-Jongerendag werd georganiseerd in de ArenA. De grootste ooit, met vijftigduizend bezoekers. Maar ik ben ook in het Galgenwaard-stadion in Utrecht geweest, dat was daarvoor. Wanneer was dat ook al weer? Op een gegeven moment kom je op een leeftijd dat je dat soort dingen niet meer precies weet. Maar ik heb zeker tien keer een jongerendag bezocht. Niet altijd als bezoeker, ik had ook gekke baantjes. Zo bediende ik een paar keer de schermen in het stadion waarop de teksten van liedjes te zien waren. Het kostte me een week om alles in te typen, een mooi bijbaantje was dat.”

Wat was het grootste verschil tussen EOJD nu en EOJD toen?

“Hm… Vroeger was er altijd een oproep om naar voren te komen als je bij Jezus wilde horen, en dan kon je het stadion uitlopen naar de nazorg om door te praten. Nu gaat dat wat anders. En Henk Binnendijk was er áltijd. O ja, er zat geen dak op het Galgenwaard-stadion, dus als het regende, zag je vooral de paraplu van degene voor je.”

Hoe zag zo’n dag er voor jou uit?

“Ik weet niet precies wie dit allemaal leest, maar meestal versierde ik meisjes. Of beter gezegd: dat probeerde ik, maar heel goed was ik er niet in. De rest van de tijd ging op aan het zoeken van mijn vrienden, want die raakte ik altijd kwijt. En gratis dingen scoren, daar was ik gek op. Ik ging altijd naar huis met een tas vol pennen en sleutelhangers.”

Welke artiesten waren er?

“Delirious? (dat vraagteken snapte niemand), Kenny Marks (die is pas nog dood gegaan, vet jammer), Rebecca St. James (ik was, net als alle andere jongens van 15 jaar, een beetje verliefd), The World Wide Message Tribe (onverstaanbaar, maar goede beats) en natuurlijk de Wervelband (zeg maar de vroegere BEAM Worshipband).”

Wat is er nu beter dan vroeger?

“Vroeger begon de EO-Jongerendag ’s ochtends en was het eind van de middag klaar. Nu is er een avondprogramma, dat is wel toffer. En er zit veel meer vaart in het programma, dat is ook beter.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Check vooral ook even deze 40-jaar compilatie van de EO-Jongerendag!

Geschreven door

Maarten

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡