Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Luuk (16) over leven met God en downsyndroom: "Ik ben goed geboren"

24 september 2020 · Leestijd 5 min

Luuk is 16 jaar, houdt van voetballen en drummen, en is geboren met down. “Ik vind het niet erg als kinderen naar mij kijken omdat ik een beetje anders ben. Dan doen ze soms wel, maar dat geeft niet.”

"Ik ben Luuk en ik ben 16 jaar. Ik woon in Voorthuizen, maar zit in Ede op school. Mijn school heet ‘de Toekomst’. Rekenen vind ik het allerleukst. Sommen maken kan ik goed. Ik houd er ook van om in de keuken te werken, of in het atelier. Productie vind ik leuk om te doen. Dan verpak ik dingen voor bedrijven. Als ik niet op school ben, houd ik van voetballen. Dat doe ik samen met papa. Knutselen vind ik ook erg leuk. Elke dag maak ik menukaarten. Dan oefen ik meteen met schrijven. Ik schrijf dan op wat we die dag eten. Echt leuk hoor! Soms ga ik in mijn vrije tijd naar de boerderij. Daar schommel ik graag. Ik hou van gamen en koken en bakken. Ik heb best veel hobby’s. Op tv kijk ik het liefst naar Ernst en Bobbie. Daar moet ik zo om lachen. Ik ga dan mee drummen met hun muziek."

Downsyndroom

"Binnenkort verhuis ik naar een gezinshuis. Daar krijg ik een eigen kamer en een eigen douche. We gaan de kamer mooi maken met nieuw behang. Daar kan ik dan bij helpen. In het gezinshuis moet ik veel dingen zelf doen. Dat ga ik daar leren. Ik heb erg veel zin in de verhuizing. Ik woon dan vlak bij mijn oma. Zij gaat mijn was doen."

Ik wil een 'gewone' broer zijn voor mijn zussen

"Ik ben goed geboren, want mama en papa hebben mij gekregen van de Here God. Ik vind veel dingen een beetje moeilijk. Zoals taal. Daardoor vind ik het ook moeilijk om de Bijbel te lezen. Twee zussen lezen zelf in de Bijbel en dat wil ik ook graag. Ik ken alle letters, maar woorden lezen is lastig. Schrijven kan ik wel goed. Dat oefen ik ook vaak. Soms ben ik een beetje boos omdat ik down heb. Dan wil ik gewoon zijn, net als andere jongens. Ik wil ook graag een ‘gewone’ broer zijn voor mijn zussen. Dat ik kan appen… dat wil ik graag. Maar mijn zussen vinden mij nu toch hun knappe broer. Ze vinden mij juist leuk omdat ik down heb. Ik kan mijzelf niet veranderen. Papa en mama zeggen dat ik zo goed ben en dat God mij zo heeft gemaakt."

afbeelding

Tekst loop verder onder foto:

Jezus zorgt voor mij

"Ik vind dat Jezus mij bij de liefste vader en moeder heeft gebracht. Dat wil ik tegen Hem zeggen. Jezus zorgt voor mij, dat vind ik fijn. Ik hou heel erg van het kerstverhaal, dat de Messias is geboren. Dat vind ik het mooiste verhaal. Ik lees dat in de kinderbijbel. Het verhaal van Noach vind ik mooi. Dat Noach de ark maakt… ja, dat vind ik mooi! Ik luister ook graag muziek. Soms zing ik ‘Je hoeft niet bang te zijn.’ Dat zong ik ook voor mijn moeder toen ze ziek was. Dan worden mensen blij, als ik zing. Ik hou van muziek."

Anders zijn

"Mensen gaan goed met mij om. Ik vind het in de kerk heel leuk. Ik vind de muziek leuk. In de kerk schrijft mijn zus woorden van de preek op. Die schrijf ik dan ook op. Dan doe ik haar na. Ik vind het niet erg als kinderen naar mij kijken omdat ik een beetje anders ben. Dan doen ze soms wel, maar dat geeft niet. Twee jongens in mijn klas zijn mijn vrienden. Ik heb ook vrienden op de boerderij en bij mensen waar ik vaak kom. In ons dorp is het lastig om vrienden te hebben, want hier zijn geen kinderen met downsyndroom."

Gewoon Luuk

"Later wil ik graag in een restaurant werken, net als mijn zus. Ik wil dan in de bediening werken. Dan vraag ik: ‘Wil je koffie of limonade?’ Dan breng ik dat bij de mensen. En als mama komt geef ik haar een verse espresso.

Andere kinderen zonder down kunnen veel meer dingen dan ik, maar ik kan goed drummen en mama helpen in de keuken. Mijn vrienden vinden downsyndroom helemaal niet erg. Ik ben gewoon Luuk… en niemand anders! Ik hoop dat ik later heel leuk werk krijg. Dan kan iedereen zien dat ik heel goed kan werken."

Dit verhaal komt uit ‘Ik ga voor God’. Naast interviews met jongeren, staat het boek ook vol interessante Bijbelstudies.
Fotografie: Naomi de Bonte

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡