Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Loyd (21) bouwt eigen studentenflat: "Wij hebben ook recht op een goede woonplek"

26 oktober 2021 · Leestijd 4 min

De wooncrisis bereikt in Utrecht haar absoluut dieptepunt: zo’n 300 dakloze internationale studenten besluiten hun eigen huis te bouwen. Al maanden waren ze op zoek naar een fatsoenlijk huis, maar elke keer werden ze weer afgewezen tijdens hospiteeravonden, of bleken de huurprijzen te hoog. Maar dat het op zo’n ramp zou uitlopen, had niemand aan zien komen.

Loyd (21) komt uit Georgië en kreeg het idee: “Ik heb afgelopen maand al drie keer naar huis moeten bellen met slecht nieuws: ik heb nog steeds geen woonruimte en ik moet geld lenen om in mijn Airbnb te kunnen blijven. Opeens knapte er iets in mij toen ik gister voor de vierde keer het nummer van mijn ouders intikte. ‘Dit kan toch niet?’ dacht ik bij mijzelf en ik belde mijn vriend.”

Een eigen huis

De actie begon met een paar vrienden die met hout en spijkers aan de slag gingen in Overvecht-Noord, net naast de weilanden. Ze besloten een eigen huis te bouwen. Miguel (24), uit Colombia, is sinds drie maanden in Nederland en zag het wel voor zich: “Onze voorouders bouwden hun eigen huizen, dus zo moeilijk kan dat toch niet zijn?” Toen andere internationale studenten er eenmaal lucht van kregen, stonden er binnen de kortste keren tientallen studenten te slepen met balken en stenen.

Dag- en nachtwerk

Al gauw kreeg de bouw een professionele ondertoon. Een aantal studenten uit Spanje hadden een poos in de bouw gewerkt en wisten de actie goed aan te sturen. Het overleg over de bouw ging via Google Translate, want in het Engels was het voor de studenten die allemaal uit verschillende landen kwamen te ingewikkeld om over de bouwprocessen te praten. 

De bouw verliep goed; de studenten begonnen hun plannen uit te breiden. Sommigen opperden dat ze net zo hoog als de Dom konden bouwen, of misschien zelfs hoger. Sara (22), uit Egypte, was hoofd van de planning: “Het ging erg goed, we waren een uitstekend team. We hadden ploegen gemaakt en zo konden we dag en nacht doorwerken. Op den duur kregen we wat bezorgde reacties van onze buren, die vroegen zich af of het wel goed ging als we zo’n hoog gebouw bouwden. Ach, ik denk dat ze het gewoon vervelend vonden dat er onophoudelijk getimmerd en geboord werd en dat met zo’n prachtige studententoren hun het uitzicht ontnomen werd. Wij verwezen ze door naar de gemeente – als die normale gebouwen op normale uren hadden gemaakt, dan was er niets aan de hand geweest.” 

Google Translate doet het niet 

Er stonden al zeven verdiepingen toen er plotseling iets vreemds gebeurde. Dawid (24) komt uit Zuid-Afrika en herinnert zich het moment waarop alles misliep: “Ik was net bezig mijn collega uit te leggen wat hij moest doen. Hij had een stapel stenen die naar de achterste ruimte op de tweede verdieping moesten. Ik typte het in op Google Translate, toen de app plotseling afsloot. Ik startte de app opnieuw op, maar deze sloot meteen weer af. Ook andere vertaalapps en -sites werkten niet meer.” Dawid bleek niet de enige die er last van had: niemand op de bouwplaats kon de apps nog openen. Het bleek wel mogelijk om buiten de bouwplaats de app te gebruiken, maar in de buurt van de bouw kon niemand zichzelf mee verstaanbaar maken of een ander begrijpen. 

“Er stortte bijna een steiger in”

Sara: “We probeerden nog een poosje door te werken, maar het lukte niet. Stenen werden bij de verkeerde verdieping bezorgd en doordat niemand meer precies begreep waar we mee bezig waren, stortte er bijna een steiger in. Toen zijn we maar gestopt, je wilt niet dat er serieuze ongelukken gebeuren.” 

Wat precies de oorzaak is, is nog onbekend. De studenten zijn bijna allemaal van plan om terug te keren naar hun vaderland, of in ieder geval naar taalgenoten. Miguel: “Daar snappen ze tenminste wel wat ik zeg.” 

BEAM vertaalt in deze serie met een knipoog Bijbelverhalen die vandaag de dag zeker viral zouden zijn gegaan.  Komt het je misschien bekend voor? 

Geschreven door

Francis

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡