Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Louise (18) over ongesteldheid: “Christelijke mensen vinden het raar dat ik de pil slik”

7 november 2019 · Leestijd 3 min

Praten over ongesteldheid is voor veel meiden best moeilijk, terwijl het heel normaal is. BEAM wil het taboe rondom ongesteldheid doorbreken door er samen met jullie verhalen over te delen. Niet onverteld, wel ongesteld: Louise (18) heeft bijvoorbeeld heel veel pijn als ze menstrueert. Lees hieronder haar open verhaal.

Louise: “Ik werd voor het eerst ongesteld toen ik 11 jaar was. Het begon gelijk met erg pijnlijke rug- en buikkrampen. Hiervoor ben ik ook naar de huisarts gegaan, want de pijn leek me niet normaal. Andere leeftijdsgenootjes ervaarden het niet zo heftig. De huisarts kon er verder niets aan doen, maar ik kreeg wel medicatie om de pijn iets te verlichten en de scherpe randjes er af te halen. Zonder medicatie kan ik alleen maar in mijn bed liggen met een kruik op mijn buik en wachten tot de eerste dagen voorbijgaan. Ik gebruik ook bloedverdunners om ervoor te zorgen dat mijn menstruatie sneller is afgelopen. Eerst was ik negen dagen ongesteld. Door de bloedverdunners zijn dit er nu zeven geworden.

Mijn moeder moest er best aan wennen

Ook ben ik begonnen met het slikken van de pil. Sommige christelijke mensen in mijn omgeving vonden dit heel raar. Ik doe het puur om mijn ongesteldheid onder controle te houden, maar anderen vinden of denken dat je door het slikken van de pil tegen de natuur ingaat. Mijn moeder moest er in het begin ook aan wennen, maar nu staat ze volledig achter mij. De huisarts heeft ons uitgelegd dat het niet iets onnatuurlijks is. De pil zorgt ervoor dat eigen hormonen worden vervangen door de hormonen uit de pil. Op die manier kun je je hormonen reguleren. Door het slikken van de pil kan ik ervoor zorgen dat mijn menstruatie regelmatig is en ook echt stopt na zeven dagen.

Mijn docenten reageren gelukkig begripvol

Soms kan ik niet lopen door de pijn en kan ik bijvoorbeeld ook niet mijn hondje uitlaten. Als ik ongesteld ben, moet ik echt goed kijken hoe ik mijn week invul. Ook moet ik me af en toe ziekmelden op school, omdat ik niet altijd goed kan functioneren. Dit heb ik aan mijn docenten uitgelegd en ze reageerden gelukkig heel begripvol. Dat is fijn, want dat gebeurt niet altijd.

Tegen andere meiden wil ik zeggen: schaam je er niet voor als je meer last hebt van ongesteldheid dan anderen. Wees er juist open over: door openheid kun je elkaar helpen ermee om te gaan. Vraag aan anderen hoe zij hun ongesteldheid ervaren. Je kan elkaar nooit helemaal begrijpen, maar er zullen echt meiden zijn die hetzelfde ervaren als jij. Zoek deze mensen op, deel je verhaal en voel je gehoord. Dat heeft mij heel erg geholpen.”

Lees hier waarom we geld inzamelen voor maandverband in Tanzania en hoe het werkt! 

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡