Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lotte (18) is biseksueel: “Mijn seksualiteit zorgde voor een tweestrijd tussen God en mij”

17 juni 2021 · Leestijd 4 min

Lotte (18) ontdekte anderhalf jaar geleden dat haar seksualiteit afwijkt van wat ze gewend was in haar hetero-omgeving. Ze ontdekte namelijk dat ze op zowel mannen als vrouwen valt. Vanaf dat moment begint er een tweestrijd met God. “Ik onderhandelde en vroeg of ik niet gewoon alleen op mannen kon vallen.”

“Anderhalf jaar geleden droomde ik dat ik getrouwd was met een vrouw. Ik dacht: ‘Ik met een vrouw? Dat kan niet.’ Ik viel op mannen en kon niet lesbisch zijn. Toch kwamen de dromen terug. Ik vroeg mezelf af of dit een betekenis had. In diezelfde tijd liet mijn zus mij een serie zien waarin twee mannen een relatie hadden. Hierdoor ging ik op internet zoeken naar de LHBTI+-gemeenschap. Daar kwam ik de term ‘biseksueel’ tegen. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar het was precies hoe ik me voelde. Ik voelde me begrepen.”

Hetero-cultuur

“Ik vond het fijn dat ik wist waar ik bij hoorde, maar ik drukte mijn gevoel nog wel weg. Hoe kon ik zowel christen als biseksueel zijn? Ik bad in die tijd veel tot God en vroeg hem om me te veranderen. Ik wilde niet zo zijn. Dit komt omdat ik iets anders gewend was: in mijn omgeving heerste een hetero-cultuur. Ook werd er niet over dit soort onderwerpen gesproken. Er hangt een taboe rondom de LHBTI+-gemeenschap.”

Tweestrijd

“Mijn seksualiteit zorgde voor een tweestrijd tussen God en mij. Ik onderhandelde met hem en vroeg of ik niet gewoon alleen op mannen kon vallen. Op een avond gaf ik mijn seksualiteit aan God toe. Ik vertelde hem dat ik hoopte dat hij het accepteerde. Dit is nou eenmaal wie ik ben. Na mijn gebed voelde ik een warm gevoel om mij heen. Het voelde alsof God mij een warme, liefdevolle knuffel gaf. De druk viel mijn schouders af en het was oké. Ik wist dat het goed zat.”

Mensen die zichzelf christen noemden, vertelden mij dat ik naar de hel zou gaan

“Langzaam ben ik mijzelf weer gaan accepteren. Dit was eerst op het internet, want dat leek veilig en anoniem. Daar vertelde ik soms dat ik biseksueel én christen was. Dit zorgde voor veel negatieve reacties. Ik ben een lange tijd uitgescholden. Mensen die zichzelf christen noemden, vertelden mij dat ik naar de hel zou gaan. Ik moest me bekeren, want anders zou het niet goed met me aflopen. Het was heftig om te lezen. Deze tijd heeft mijn geloof beschadigd. Als ik niet kan zijn wie ik ben, wilde ik geen onderdeel zijn van dit geloof.”

Slagveld

“De LHBTI+-gemeenschap en de christenen staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Het voelde als een oorlog, waarbij ik midden in het slagveld stond. Toch dacht ik altijd terug aan de knuffel die God mij gaf. Dit was een houvast voor mij. Ik geloof dat God mijn seksualiteit accepteert. Hij wil vooral dat we onze naasten liefhebben. Zolang twee mensen van elkaar houden, zit dat volgens mij goed. Soms heb ik – door mijn biseksualiteit - nog wel moeite met mijn geloof, maar ik kies er bewust voor om te geloven. Het geeft me een houvast in mijn leven. Ik weet dat er altijd iemand achter me staat. Iemand tegen wie je kunt praten, bij wie je alles kwijt kunt. Ook is het fijn om te bedenken dat het leven na de dood niet ophoudt, maar dat er een hemel is.”

Uit de kast

“Ik voel me op dit moment goed over mijn geloof in combinatie met mijn biseksualiteit. Ik ben bij de meesten van mijn directe familie uit de kast. Ook bij mijn klasgenoten. Iedereen reageerde erg positief. Wel voel ik me alleen: ik ken bijna niemand in mijn omgeving die ook bij de LHBTI+-gemeenschap hoort. Toch geeft het me kracht dat ik weet dat God mij accepteert. Hij houdt van me voor wie ik ben.”

Spreker Jurjen van Houwelingen is opgegroeid met het afwijzen van homoseksualiteit. Ondanks dat hij dat zelf ook altijd aanhing, is zijn mening verandert: “Ze hebben mijn zegen.” Lees zijn verhaal!

Geschreven door

Else Marie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡