Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lotte (18): "Ik ben plussize model"

16 maart 2017 · Leestijd 6 min

Lotte (18) zit in havo 4, werkt bij een pizzeria en o ja: ze is model. Ondanks dat Lotte geen over- of ondergewicht heeft, wordt ze plussize model genoemd. BEAM spreekt haar over de modellenwereld, eten, onzekerheden, uiterlijk en de combinatie van pizza’s bakken en model zijn.

Waar is het begonnen?

“Via Instagram. Dan word je door castingbureaus benaderd via persoonlijke berichten. Maar als ik dan mijn heupmaat (107cm) doorgaf, vonden ze mij vaak te dik. Als plussize model kan je wel eten, maar als 'gewoon' model moet je maat onder de 90cm zijn. Voordat ik überhaupt ja of nee had gezegd, kreeg ik dan al heel dieet van zo iemand doorgestuurd. Ook als ik een foto van een taart of iets anders ongezonds postte, kreeg ik direct berichtjes dat dat niet zo handig was. Terwijl ik niemand verantwoording verschuldigd was.

Op een gegeven moment kreeg ik een berichtje van Rachel Payne. Ze zei scout te zijn bij JAG Models in New York en wilde met mij facetimen. Ik ging er eigenlijk vanuit dat het een enge vent was, maar ja, niet geschoten is altijd mis. Toen bleek het dus echt waar te zijn. Ze wilde dat ik naar New York zou komen voor een shoot met allemaal bekende fotografen. Supervet natuurlijk, maar ik had mijn ouders nog niets verteld. Gelukkig stonden die het na een paar goede gesprekken toe. En toen is het eigenlijk begonnen.”

Ik ben plussize model. Dat betekent eigenlijk dat je normale lichaamsafmetingen hebt.

Maar vonden ze je in New York niet ‘te dik’?

“Nou, als gewoon model wel. Of nou ja, zoals iedereen modellen gewend is. Ik ben plussize. Dat betekent eigenlijk dat je normale lichaamsafmetingen hebt. Ik heb geen over- of ondergewicht, ben kerngezond, maar voor de modellenwereld ben ik dus ‘te dik’. Het grappige is wel dat mensen uit die wereld mij nu juist stimuleren om extra taart en suikers te eten. Zelfs ongeklopte slagroom wordt aanbevolen. Dus in plaats van bijna niets, moet ik nu meer gaan eten.”

Wat kwam er na New York?

“In het begin ben je nog aan het opbouwen. Dan moet je blij zijn met elke opdracht die je krijgt en direct het beste van jezelf laten zien. Iedereen kent elkaar in die wereld, dus als je een paar keer een slechte shoot hebt gehad, weet iedereen dat meteen en kan je een modellencarrière wel vergeten. Gelukkig gaat het tot nu toe heel goed. Ik zit bij bureaus in Nederland, Amerika, Engeland, Duitsland en Spanje.”

Is het bij jou een keer misgegaan?

Lotte als plussize model aan het werk

“Jazeker. Eén van mijn eerste opdrachten was voor MANGO. Dat is een hele grote modeketen. Ze hadden mij voor drie dagen geboekt en ik was hartstikke zenuwachtig, iedereen sprak Spaans en was chagrijnig. Na twee dagen hoorde ik: “Je bent afgeboekt”. Dat is wel een klap in het gezicht. Van andere modellen hoorde ik toen dat het erbij hoort. Gebeurt soms, ook als je al vijf jaar in het vak zet. Zulke teleurstellingen moet je zo snel mogelijk verwerken."

Hoe vind je het om plussize model te worden genoemd?

“Ik zie het vooral als een categorienaam voor bepaalde modellen. Niet als benaming dat ik dik ben. Deze wereld bestaat nou eenmaal vooral uit graatmagere modellen, dus dan ben je met een normaal lichaam al snel anders. Ik denk wel dat het een verkeerd beeld geeft aan de buitenwereld. ‘Plussize’ klinkt als een maatje te veel, maar dat is het niet. Dat wil ik meiden van mijn leeftijd ook graag meegeven.”

En je werkt daarnaast ook bij een pizzabakker. Grappige combinatie.

“Haha ja, die baan houdt mij met beide benen op de grond. En mijn bureau wil juist dat ik wat meer aankom, dus dan is werken bij een pizzeria perfect.” *lacht*

Hoe reageren klasgenoten op je modellenbaan?

“Veel mensen denken dat model zijn ‘lief lachen’ en veel geld verdienen is, maar dat klopt niet. Voordat de juiste foto’s zijn genomen, kan je drie dagen verder zijn. Model zijn is veel meer dan leuk op de foto te kunnen staan. De ene keer ben je model voor kleding, een andere keer voor make-up. Dat vraagt hele andere specialiteiten. Daarnaast heb ik nog geen enkele euro aan de shoots verdiend. Dus dat rijk worden zit er voorlopig ook niet in.”

PLUSSIZE MODEL

Als je alle modemagazines en alle programma’s op televisie moet geloven dan is de gemiddelde maat van een vrouw 34 of 36. De werkelijkheid is heel anders. De gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw is 42. De meeste vrouwen zijn dus – net als Lotte – ‘plussize’. Oftewel: gezond.

Wat vind je van Holland's Next Top Model?

IMG_2241_1_

“Ik keek laatst voor het eerst naar HNTM. Bij alles wat ik gebeurde dacht ik ‘zo gaat het helemaal niet’. Ze hebben het heel erg aangezet voor televisie. Bij de casting gaan ze zeuren op dingen – zoals piercings – waar ze normaal helemaal niet moeilijk over doen. Ook deden ze heftige shoots met zout water. Dat is zelfs voor de allerbeste modellen een moeilijke opdracht. Daar wordt rekening mee gehouden door de fotograaf. Hier deden ze net of je dat met gemak moet kunnen. Dat is nep.”

Moet je veel aan de kant zetten?

“Hmm, valt mee. Ik leef normaal. Niet te ongezond, maar ook niet supergezond. Met mate dus en daarbij blijf ik op hetzelfde gewicht. Ik wil mij daar ook niet te veel mee bezig houden. Ik ben er ook niet bang voor, want ik mag dikker worden. En ik vind het belangrijk dat je mag eten wat je wil. Ieder mens heeft z’n onzekerheden en in de modellenwereld komt dat onder een vergrootglas. Maar als je weet dat er altijd een ideaalbeeld zal zijn dat niet klopt, dat er altijd wordt gephotoshopt, dan kan je die wereld een stuk beter aan. Ook modellen zijn niet perfect. En dat mag iedereen weten.”

Hoe ziet je toekomst eruit?

“Na de havo wil ik graag een jaar shoots doen in het buitenland. Kijken hoe dat bevalt. Dan naar New York, visa aanvragen en daar gaan werken. Geen idee of dat lukt, want het is zo’n ingewikkelde wereld. Kom zelf ook net kijken. Maar ik wil niet ‘gewoon’ model zijn, maar iets uitdragen. Ik wil de wereld laten zien dat je trots mag zijn op hoe je eruitziet.”

Wow, zo ziet een model eruit zonder photoshop!

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡