Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lieneke (18) is soliste: ‘‘In de muziek ervaar ik meer van mijn geloof’’

3 april 2020 · Leestijd 4 min

Nederland kent een hoop christelijke muziek: Reyer, Hanne de Vries, De Rechtstaat en nog veel meer. Super vet natuurlijk en ondertussen timmeren ook een heleboel jonge christelijke artiesten hard aan de weg. Wat drijft hen en wat hopen ze met hun muziek te bereiken? Je leest het hier in de rubriek “Fresh Tunes”. Deze week: Lieneke, zij zingt solo bij verschillende concerten.

“Toen ik negen jaar oud was, heb ik voor de allereerste keer gezongen. Ik werd gevraagd om te zingen in de kerk. Ik had nog nooit eerder opgetreden, maar het leek me erg leuk. Dus melde ik me aan. Mijn ouders hadden in eerste instantie hun vraagtekens erbij. Ze vroegen zich af of ik het wel kon. Ik ben hard gaan oefenen en na het optreden in de kerk kwamen veel mensen naar met toe met de boodschap dat ik hier mee door moest gaan. Omdat ik zingen zo leuk vond heb ik besloten bij het kinderkoor van mijn kerk te gaan.”

“Ik zing als soliste, en waar ik zing varieert enorm. Het ene moment zing ik met een mannenkoor samen en de andere keer word ik uitgenodigd als soliste bij concerten. De concerten waarbij ik zing zijn erg verschillend. Ik zing veelal in kerken, maar ook bejaardenhuizen en een enkele keer in een theater. Ook mocht ik vorig jaar een keer optreden bij Nederland Zingt wat ik een hele leuke ervaring vond.’’

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Muziek maken

“In de afgelopen jaren heb ik veel covers op bestaande liedjes gemaakt. Soms schreef mijn moeder een nieuwe tekst als het liedje niet christelijk was. Afgelopen zomer heeft mijn moeder een tekst geschreven op een melodie van Rob Brunekreeft, mijn oud-docent muziek waar wij veel mee samenwerken. Ik heb het liedje ingezongen en het nummer is laatst uitgebracht. Ook werken wij veel samen met Dick van der Steen en afgelopen maand heeft hij een nieuw lied gecomponeerd, maar dit keer schreef ik de tekst. Teksten schrijven is niet makkelijk. Mijn moeder schudt de woorden zo uit haar mouw, maar voor mij is dat een stuk moeilijker. En nu in deze tijden van de coronacrisis zijn Rob, mijn moeder en ik druk bezig met een nummer dat mensen een hart onder de riem steekt. Ik wil mensen graag bemoediging meegeven.”

De toekomst

“Momenteel heb ik een tussenjaar maar die is bijna afgelopen. Na de zomervakantie ga ik beginnen met de opleiding Ondernemer Retail. Daarnaast wil ik blijven zingen. Muziek is iets wat ik altijd leuk zal blijven vinden. Ik push mezelf elke keer weer om beter te worden en het is gaaf om te zien hoe ik erin groei. Ik probeer mezelf nieuwe dingen aan te leren zoals piano spelen. Iets wat ik in de toekomst ook nog wel zou willen doen is viool spelen, maar dat is een stuk moeilijker. Voor mij is muziek een manier waarin ik iets meer van het geloof ervaar. In het alledaagse leven verdwijnt mijn geloof wel eens op de achtergrond. Maar als ik zing dan heb ik het gevoel dat ik dichter bij God ben. Ik neem de teksten in mij op en God is met mij. Ik zie ook tijdens mijn optredens dat de mensen die luisteren bezig zijn met het geloof en de muziek in zich opnemen, dat vind ik erg mooi.”

Wil jij meer Fresh Tunes artikelen lezen? Klik dan hier!

Geschreven door

Maike

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡