Ga naar submenu Ga naar zoekveld

BEAM handleiding: Zo ga je om met liefdesverdriet💔

7 juli 2023 · Leestijd 5 min

Heeft je relatie het net uitgemaakt of ben je heel verliefd op iemand die jou totaal niet ziet staan? Geen paniek! Dit maken we allemaal vroeg of laat een keer mee in ons leven. BEAM is hier om jou te helpen. Zo kom je over je liefdesverdriet heen en kun je je weer focussen op de mooie dingen in het leven.

Wist je dat een gebroken hart je echt ziek kan maken? Wanneer iemand het met je uitmaakt maakt het gelukshormoon dopamine plaats voor het stresshormoon cortisol. Een beetje stress is niet rampzalig, maar als je dit voor een langere periode blijft houden, kun je bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of zelfs een break-up verkoudheid krijgen. Helemaal niet zo gek als je erover nadenkt. Je hele leven staat op z’n kop! Logisch dat je lijf dat ook begint te voelen.

Verslaafd aan de liefde

Niet schrikken: Hersenonderzoek toont aan dat het afkicken van de liefde dezelfde verschijnselen met zich meebrengt als verslaafden die afkicken van cocaïne. Klinkt heftig, maar als je op deze manier naar je gebroken hart kijkt, kan het helpen met het helingsproces. Elke keer dat je bijvoorbeeld terugdenkt aan die ene romantische date of als je voor de zoveelste keer foto’s van jullie samen terugkijkt, is het als een cocaïne verslaafde die zichzelf weer een kleine dosis toestaat. Als je niet van de verslaving afkomt, blijf je vastzitten in een eindeloze cyclus van slapeloosheid, depressieve gedachten en een immuunsysteem dat niet meer helemaal lekker werkt.

Zo ga je om met je gebroken hart

Om jou te helpen, verzamelden wij de allerbeste tips om je heartbreak te overwinnen. Ga weer genieten van het leven en alle leuke mensen die nog wel hartstikke veel van je houden.

Fase 1: Rouwen 😭

  • Geef jezelf ruimte om keihard te janken. Je hebt iemand verloren en dat is stom! Daar mag je even om rouwen. Huil en schreeuw alles eruit.
  • Schrijf alles op. Hoe het is uitgegaan, wat je toen voelde en hoe het nu met je gaat. Iets van je af schrijven kan echt helpen.
  • Schakel vrienden en familie in. Bel je beste vrienden op als je er even doorheen zit of ga een potje huilen bij je ouders op de bank. Je hoeft dit verdriet niet alleen te dragen.
  • Ik weet dat het verleidelijk is MAAAARRRR, ga niet naar de Instagram/ TikTok van je ex. Dat maakt het verlies alleen maar moeilijker en zo voed je die verslaving waar het eerder over ging.

Fase 2: Verwerken✍️

  • Zorg dat je duidelijk hebt waarom het uit is gegaan. Pas dan kun je echt toewerken naar afsluiting.
  • Iemand met liefdesverdriet heeft elke dag een gevecht met zijn of haar eigen gedachten. Je kunt jezelf helemaal gek maken. Waarom ging het uit? Waar ging het fout? Had ik dingen anders kunnen doen? Laat je niet misleiden door je eigen hoofd.
  • Maak een lijst met waarom je ex niet goed voor je was. Denk terug aan alle irritaties, stomme gebeurtenissen en de ruzies die jullie hadden. Bewaar de lijst op je telefoon. Elke keer als je denkt aan fijne herinneringen die jullie hebben, pak je die lijst er weer bij. Zo overtuig je jezelf ervan dat het beter is zo.

Fase 3: Accepteren❤️‍🩹

  • Accepteer dat de relatie over is. Dat klinkt heel hard, maar hoop kan vernietigend zijn voor mensen met een gebroken hart.
  • Een gebroken hart laat veel leegtes achter, zo ook op sociaal gebied. Had je voorheen een volle agenda met uitjes met je ex, dan kan je nu in een groot gat vallen. Je moet er dan zelf voor zorgen dat je die leegtes weer opvult met hobby’s, activiteiten en vrienden.

Bijbel break ups

Een troost: God weet precies hoe jij je voelt. In de Bijbel vergelijkt God zijn verdriet over de mensen vaak met liefdesverdriet. De profeten spreken wel eens over het volk van Israël als een vreemdgaande bruid wanneer ze God weer de rug toekeert. God begrijpt je dus als geen ander en zegt in de Bijbel meerdere keren dat hij er ook is voor de mensen met een gebroken hart. “Het offer van God is een gebroken geest; een gebroken en verbrijzeld hart zult U, God, niet verachten.” (Psalmen 51)

Hier nog een paar Bijbelteksten voor als je een gebroken hart hebt:

Advies van JULLIE

"Geef ruimte aan je emoties, zodat je niks opkropt. Neem ook zeker de tijd om verdrietig te zijn, want dat mag gewoon. Probeer weer dingen in het leven te vinden waar je heel blij van wordt. En ten slotte: praat erover met God. Probeer in ieder geval om niet heel boos te zijn op de ander, of juist terug te willen naar diegene. Dat kan dingen juist alleen maar erger maken."

"In het begin is het logisch als je verdrietig bent. Die persoon ontlopen is logisch, maar stel, diegene zit in je vriendengroep of in een omgeving waar je elkaar nog vaak tegenkomt, dan kan je niet voor eeuwig boos blijven. Het opschrijven werkt vaak ook, dan is het uit je hoofd. Je ex zijn spullen zo snel mogelijk weg- of teruggeven, want dat maakt dat je later niet zomaar weer terug in verdriet zal vallen."

"Probeer in ieder geval een paar maanden niet weer in contact te komen met je ex.  Zoek een goede afleiding, een hobby of iets waar je passie ligt en omring je met andere mensen waar je om geeft."

10x de allerslechtste break-up lines💔

Lees ook over:

10x de allerslechtste break-up lines💔

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡