Ga naar submenu Ga naar zoekveld

LIEFDESLUST: Van highschool lovers naar huisje boompje kindje

21 maart 2017 · Leestijd 5 min

Pieterjan & Margreet kennen elkaar sinds de middelbare school. Margreet had al langer een oogje op Pieterjan. Toen ze tijdens een lesmarathon 24 uur lang op school waren, sprong de vonk echt over. Inmiddels zijn deze highschool lovers getrouwd. Tegen welke challenges liepen zij aan als jong stel?

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Margreet: “Wij zagen elkaar voor het eerst op een feest van een vriendin. Ik zag zijn mooie blauwe ogen en was meteen verkocht. Bij Pieterjan duurde dat wat langer. Jij vond mij eerst raar!” Pieterjan (lachend): “Ja, ik vond het maar gek dat je telkens achter me aan liep. Maar na een tijdje begon ik dat juist leuk te vinden en sloeg de vonk over.” Margreet: “Dat was tijdens een lesmarathon op school. We waren toen 24 uur lang op school en dus trokken we intensief met elkaar op.  Daarna begonnen we met het uitwisselen van vragenlijstjes tijdens de les. Dat ging over de meest simpele dingen: van ‘wat is de kleur van je sokken?’ tot ‘wat drink je het liefst?’, maar zo leerden we elkaar wel kennen.” Wanneer werd jullie relatie serieuzer?
Pieterjan: “We hadden vrij snel door dat onze relatie serieus was. We dachten allebei ‘dit is het’. Dat was al na een paar maanden. We waren toen nog jong, beiden 17 jaar. Onze trouwplannen kwamen dus wat later.”  Margreet: “Toen we na twee jaar allebei een opleiding gingen doen, gingen we steeds meer nadenken over trouwen. Maar toen waren we nog steeds heel jong, natuurlijk."

Hij is nog steeds heel leuk, maar is dit het nou?

Hebben jullie het wel eens als een nadeel ervaren dat jullie zo jong waren?


Pieterjan: “Ja, soms wel. De meeste jongeren van onze leeftijd zijn nog druk aan het studeren en hebben soms een vaste relatie, maar soms ook niet. Daar vind je niet altijd aansluiting bij. Tegelijk zijn de mensen die al wel getrouwd zijn een stuk ouder en hebben vaak al kinderen. Daardoor is het soms wel een beetje zoeken naar een groep waar je bij past.”  Margreet: “Ik heb niet echt als nadelig ervaren. Ik merk wel dat mensen er van opkijken als ik vertel dat ik al een paar jaar getrouwd ben. We hebben heel bewust de keuze voor elkaar gemaakt. Toen we drie jaar een relatie hadden, kreeg ik een soort dipje. Ik dacht: ‘hij is nog steeds heel leuk, maar is dit het nou?’. Daar hebben we goed over kunnen praten. We hebben er ook samen voor gebeden. Een relatie is natuurlijk ook samen werken. De zon schijnt niet altijd. Toen hebben we bewust besloten dat we de mindere momenten ook samen wilden delen.” Welke rol speelt God op dit moment in jullie huwelijk?
Pieterjan: “God is altijd heel belangrijk geweest in onze relatie. Op dit moment vinden we het alleen lastig om ons geloof handen en voeten te geven. We zitten momenteel in een kleine gemeente die erg afloopt. We weten eigenlijk al dat deze gemeente over anderhalf jaar niet meer bestaat. We hebben wel een bijbelstudieclubje waar we goed contact mee hebben. Maar vooral in de kerk vinden we het lastig om God te ervaren.” Margreet: “Ik denk dat we Gods hand in onze relatie vaak ook pas achteraf zien. Wij hadden bijvoorbeeld twee weken voordat we trouwden nog geen huis. Uiteindelijk kwam dat allemaal goed. Zo kunnen we achteraf allemaal momenten aanwijzen dat we zien dat God ons leven leidt.”

Seks is best iets lastigs. We zijn als christenen niet zo gewend om het erover te hebben.

Welke tips hebben jullie voor jonge stellen?


Pieterjan: “Blijf vooral goed met elkaar praten. Vertel elkaar wat je bezighoudt, of dat nou gaat over je lunch, je studie, over seks of je relatie met God. Soms voelt het als jullie tweeën tegen de rest van de wereld en op andere momenten voel je je juist heel erg gesteund. Zo heb je altijd goede en minder goede momenten, maar zorg dat je er samen doorheen komt.” Margreet: “Over alles praten voelt misschien raar. Praten over seks is bijvoorbeeld best iets lastigs. We zijn als christenen niet zo gewend om het erover te hebben. Maar seks is normaal en hoort erbij, dus het is logisch als je daar mee worstelt. Het is supergênant om het met je ouders te bespreken, maar het is wel goed als je het er in elk geval met elkaar over hebt. Dat is denk ik de belangrijkste tip: praat erover en maak samen afspraken. Behalve blijven praten is het goed om tijd voor elkaar uit te blijven trekken. Ga leuke dingen doen samen, want zo werk je ook aan je relatie.”  Wat zijn jullie dromen voor jullie toekomst samen?
Margreet: “We zien onszelf de komende jaren nog wel verhuizen. Eigenlijk zijn we gewoon zoek naar huisje boompje beestje, maar dan huisje boompje kindje.” Heb jij ook een mooi liefdesverhaal en wil je hierover vertellen in deze nieuwe rubriek 'Liefdeslust'? Of gaat jouw liefdesleven juist niet over rozen en wil je daar iets over delen? Stuur een mailtje naar de BEAM-redactie (beamredactie@eo.nl) en vertel ons iets over jezelf. We zijn benieuwd naar je verhaal!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡