Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kaya verspreidt liefdesbrieven met persoonlijke pestverhalen

14 februari 2020 · Leestijd 4 min

Op Valentijnsdag gaat Kaya (21) uit Doetinchem voor de tweede keer aandacht vragen voor pesten. Zij wordt haar hele leven lang al gepest en daarom wil ze dit onderwerp onder de aandacht brengen. Op Valentijnsdag reist ze langs verschillende steden in Nederland om vrolijk versierde Valentijnsbrieven uit te delen met een onverwachte inhoud. In deze brieven staan namelijk geen liefdevolle woorden, maar pestverhalen van haarzelf en van andere jongeren. Kaya vertelt graag wat meer over haar actie.

"Vanaf jongs af aan word ik al gepest. Ik wist nooit echt de reden achter de pesterijen, maar de meeste kinderen deden het waarschijnlijk omdat ze me te vrolijk en te positief vonden. Ik was altijd een heel opgewekt meisje. Toen ik op de middelbare school kwam, kreeg ik reuma (aandoening aan de gewrichten, spieren en pezen), dat was weer een nieuwe reden voor mensen om mij te pesten. Ze zeiden dat ik me aanstelde, dat het niet zo erg was en ik gewoon normaal moest doen."

"Ik wist toen al dat ik iets tegen pesten wilde doen, maar op welke manier, dat was nog niet in mij opgekomen. Twee jaar geleden ging ik op gesprek bij Young Impact: een beweging van jongeren die hun talenten inzetten en in actie komen voor wat ze belangrijk vinden. Ik vond het belangrijk om een einde aan het pesten te maken. Een vrouw bij Young Impact zei tegen me dat als ik een challenge kon doen over één van de dingen die ik heb meegemaakt in mijn leven, ik al het verschil zou kunnen maken."

Het idee

"Ik ging nadenken over een manier waarop ik mijn verhaal het beste zou kunnen vertellen en toen ontstond mijn idee voor de Valentijnschallenge. Ik heb alle verhalen verzameld door oproepen te doen via radio, tv en social media. Ik kreeg veel verhalen binnen, waarvan sommige zo heftig waren dat ik ervan schrok. Soms kan ik me nog steeds niet voorstellen dat mensen in staat zijn zo verschrikkelijk slecht en gemeen te doen tegen een ander." 

“Mensen die de brief openen, reageren geschokt”

"De verhalen van de mensen die gepest werden, deelde ik uit op straat. De meeste mensen reageerden heel verbaasd, want ze kregen natuurlijk een liefdesbrief van een random persoon. Anderen reageerden opgewekt en blij dat ze een brief kregen, maar dat waren meestal de mensen die de brief niet meteen openden. De mensen die ze wel direct openden, reageerden geschokt en werden emotioneel. De actie heeft heel veel teweeggebracht en daar ben ik erg blij mee. Eén van de verbazingwekkende dingen was dat ik niet meer ben gepest vanaf het moment dat ik begon met deze actie en naar buiten kwam met mijn verhaal. Met positiviteit kan je heel veel bereiken: mensen willen echt naar je luisteren."

afbeelding

Deel 2

"Dit jaar doen we deze actie met meer mensen en rijden we rond in een grote tourbus door heel Nederland. Ook gaan we langs bij staatssecretaris Blokhuis op het Binnenhof. De reden dat we naar het Binnenhof gaan is dat mijn doel dit jaar is om ervoor te zorgen dat pesten meer wordt besproken in de Tweede Kamer. Ik vind dat er vanuit het kabinet veel te weinig wordt gedaan omtrent pesten. Iedereen in Nederland is wel eens een keer gepest of kent iemand in zijn of haar omgeving die gepest is. Ik ben er zeker van dat het kabinet daar heel veel tegen zou kunnen doen. We kunnen allemaal het verschil maken, maar dan moeten we wel de eerste stap nemen: Die eerste stap is opkomen voor de mensen die gepest worden."

Lees hier het verhaal van Delia die net als Kaya een einde wil maken aan pesten!

Geschreven door

Maike

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡