Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lian (20) helpt geadopteerde jongeren: 'Je moet trots kunnen zijn op je afkomst!'

20 december 2022 · Leestijd 2 min

Heb jij altijd al iets voor een ander willen doen, maar weet je niet hoe? Misschien kan Lian (20) jou inspireren. Lian doet vrijwilligerswerk bij Adoptiepedia en helpt zo Nederlandstalige, geadopteerde jongeren zichzelf te omarmen. Uit ervaring weet zij dat geadopteerd zijn niet altijd makkelijk is.

“Als baby ben ik geadopteerd uit China. Hoe ouder ik werd, hoe meer drang ik kreeg om erachter te komen waar ik vandaan kwam. Ik miste echter een plek waar ik terecht kon voor herkenning, en waar ik meer informatie kon vinden over adoptie… totdat ik Adoptiepedia tegenkwam. Dit platform is opgezet door drie vriendinnen die ook geadopteerd zijn uit China, en je vindt er alles over adoptie. Al ruim een jaar ben ik hier vrijwilliger. Ik schrijf artikelen voor de website en help bij het organiseren van activiteitendagen waar Nederlandstalige geadopteerden samenkomen en ervaringen delen of bijvoorbeeld dumplings vouwen. De uitdagingen die adoptie met zich mee kan brengen, zijn niet altijd zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan het niet weten waar je precies bij hoort en wat daadwerkelijk je identiteit is, of twijfelen aan het verleden.

Ik weet dat adoptie lastig kan zijn 

Ik weet uit ervaring dat adoptie niet altijd leuk en mooi is; dat het ook een lastig proces kan zijn. Ondanks dat ik zelf nog steeds veel vragen heb, vind ik het belangrijk om anderen te helpen trots te worden op hun afkomst. De connectie die de jongeren onderling met elkaar hebben gevormd, is mooi om te zien. Er is vertrouwen in de groep en mensen kunnen elkaar vinden als ze even in de knoop zitten. Ze staan er niet alleen voor. Dat is waar ik het voor doe.” 

BEELD: Nathalie van der Straten-Folkersma 

BEAM Magazine

BEAM Magazine

Het BEAM Magazine staat vol inspirerende verhalen van jongeren, artikelen over geloof, interviews met artiesten, uitdagende columns en interessante artikelen. Benieuwd? Je kunt het magazine gratis aanvragen!

Bestel een gratis proefnummer
Jayden (18) helpt zijn buren aan eten: 'Geen kind mag met honger gaan slapen'

Lees ook over:

Jayden (18) helpt zijn buren aan eten: 'Geen kind mag met honger gaan slapen'

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡