BIJZONDER: Voor het eerst een lhbt-muzikant bovenaan de christelijke hitlijst in Amerika
Grace Baldridge (30) maakt muziek onder haar artiestennaam Semler. Op Twitter vertelde ze dat ze huilend met haar moeder aan de telefoon hing, "want dit zou enorm veel voor me betekend hebben toen ik zelf nog een tiener was." Wat er aan de hand is? Semler is de allereerste lhbt-muzikant (ze is als vrouw getrouwd met een vrouw) die bovenaan de christelijke hitlijst staat, haar nieuwe album 'Preacher's Kid' werd de afgelopen weken het meest verkocht.
Waarom is dit zo bijzonder?
Het is bijzonder dat het album 'Preacher's Kid' op nummer één terecht is gekomen en intussen zelfs Lauren Daigle met 'Look Up Child', die als sinds 2018 vrijwel onafgebroken bovenaan staat, voobij is gestreefd. Het is bijzonder om meerdere redenen. De grootste reden is dat Semler heel open is over haar relatie met een vrouw. Eerder betekende een 'niet hetero-geaardheid' voor een christelijke artiest dat hij of zij nooit succes zou kunnen hebben in het christelijke muziekwereldje.
Neem bijvoorbeeld Vicky Beeching, een succesvolle aanbiddingsleidster die overal met open armen werd ontvangen tot het moment dat ze uit de kast kwam. Nadat ze in 2014 eerlijk was over haar seksuele oriëntatie werd ze nergens meer geboekt. Ook neemt Vicky tot op de dag van vandaag pauzes van social media omdat ze zoveel haatberichten ontvangt van mede-christenen.
Afwijkend taalgebruik van Semler
De hoogste positie van het album 'Preacher's Kid' in de christelijke hitlijsten is om nog een reden bijzonder: Semler gebruikt af en toe scheldwoorden in haar teksten. Haar album wordt door Spotify dan ook als 'expliciet' gelabeld en is op geen enkele manier een 'typisch worshipalbum'. Semler stelt eerlijke vragen en er komen rauwe emoties naar boven. Zo zingt ze in het nummer Bethlehem: "But I'm a child of God, just in case you forgot. And you cast me out every single chance than you got."
Nieuwe EO-podcast over lhbt-muzikanten in de christelijke wereld
In Holy Hits De Podcast worden dit seizoen taboes in het christelijke wereldje besproken. Presentator Martine ten Klooster kletst samen met producer Bert Bos en zanger Matthijn Buwalda over homoacceptatie in de christelijke muziekwereld. Wordt er überhaupt over homoseksualiteit gezongen? En zo ja, hoe wordt hierop gereageerd?
In gesprek met lhbt-muzikanten zelf
In deze volgende aflevering wordt niet gepraat óver lhbt-muzikanten, maar mét lhtb-muzikanten. Presentator Martine ten Klooster nodigde Thomas Dekker uit. Hij staat regelmatig op het podium bij LEV, toerde met Sela en is sinds een paar jaar samen met vriend Willem. Ook Lindy Zimmer en haar vader Marcel Zimmer komen langs in deze aflevering. Lindy maakte een muziekproject over haar coming-out en vader Marcel kan het vanuit zijn positie in de christelijke muziek soms niet laten wat over homoacceptatie te roepen.
Benieuwd wat de Bijbel zegt over homoseksualiteit en hoe hier door verschillende jonge christenen mee om wordt gegaan? Kijk hier de Denkstof-video: Mag ik homo zijn van God?
Beeld: selmermusic.com
Geschreven door
Wilke