Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Levi (13) wil doorbreken als worshipdrummer: ‘Ik heb dit talent van God gekregen’

1 maart 2024 · Leestijd 5 min

Als baby van een half jaar oud op de intensive care, werden de woorden over Levi (13) uitgesproken: ‘Ik zie dat jij later ooit een grote drummer gaat worden.’ 🥁🙏 Als tweejarige jongen ging Levi op drumles en heeft nu als droom om in de BEAM Worshipband te spelen. “Ik heb veel meegemaakt in mijn leven, maar ik weet dat God me helpt”.

Ademen door een rietje?🧃😮‍💨

Je stembanden gaan open en dicht als je ademt of praat. Maar stel je eens voor dat deze verlamd zijn, en dus tegen elkaar aangaan in plaats van open en dicht. Dit is het geval bij Levi, waardoor hij eigenlijk niet zou kunnen ademen. “Daarom is er een gaatje gemaakt in mijn keel. Daar zit een pijpje in, een soort rietje waardoor ik adem.” Én alsof dat nog niet genoeg is, heeft Levi ook een chronische afwijking van zijn gehoor en schouders. ‘Ik heb eigenlijk iets wat niet bestaat buiten de familie.” Hoe het gekomen is, weten doktoren ook niet. Maar het wordt beter: het vooruitzicht was dat Levi niet kon praten en eten, maar dit kan hij nu allebei wel. “Dit is echt een wonder!”

Drummen als therapie

Tot zijn zesde kon Levi niet praten. “Toen ik anderhalf jaar oud was, gooide ik alle speelgoedbakken omver.” Zijn vader vertelt verder: “Een kind moet zijn emoties kwijt. Als Levi heel gefrustreerd was, kon hij slaan. Dit deed hij dan met stokken. Maar als hij boos was, sloeg hij op ritme. En dat viel op. Hij ging hardop slaan om zijn frustratie te uiten. Dit was zijn manier van communiceren. Hij praatte aan de hand van een spraakcomputer, maar als hij boos was, deed hij het zo.“ Gelukkig komt Levi uit een muzikale familie die dit meteen opviel. Op drumles gaan, werd dé oplossing voor Levi’s ouders. “Hij heeft ook een afwijking in zijn schouders; die functioneren niet goed. Door te drummen heb je ook meteen goede fysiotherapie. Twee vliegen in één klap. Maar de toen nog kleine Levi was met zijn twee jaar oud nog te jong voor drumles. Pas toen we filmpjes gingen sturen naar drumleraren, dachten ze van: ja, wauw. Hier kunnen we wat mee!”

Instagram

Inmiddels heeft Levi, naast het drumstel op zijn kamer, een professionele lampensetting staan en staat zijn Instagram account (lev.drummerboy11) vol met filmpjes waarin hij met liedjes mee drumt.“Ik film mezelf omdat ik heel graag in een bandje wil spelen. Door dit te doen, zet ik mijzelf op de kaart. En dit is met succes, want zo hebben jullie mij gevonden! Bekende christelijke zangers Marcel Zimmer en Elisa Krijgsman sturen ook weleens een berichtje!” Muziekvoorbeelden genoeg. “Marcel Zimmer is een grote held, ik mocht met hem op het podium van Opwekking (een christelijke conferentie) even drummen op het drumstel!”

Hij hoort een liedje en speelt het mee. Voor verfijning heb je dan drumles, maar de basis die zit er gewoon

Ook heeft hij de droom om op grote plekken te spelen.“Kerken zijn vaak kritisch om iemand op zo’n jonge leeftijd te laten drummen. Veel bands zitten vol.” Het liefst zou hij een keer mee willen drummen in de BEAM Kerkdienst. “Hij hoort een liedje en speelt het mee. Voor verfijning heb je dan drumles, maar de basis die zit er gewoon”, zegt zijn vader. Levi vertelt: ”Mijn favoriete liedjes op dit moment zijn Praise en I thank God! Ik speel ook graag liedjes van Reyer, Opwekking of Elevation Worship.”

Thuis worden zijn ouders gelukkig niet gek van zijn constante gedrum (zeggen ze dan). ”Hij heeft een elektrisch drumstel; dus ‘lang leve de koptelefoon’. De muren zijn echt kneiterhard, dus dit hoor je niet. Alleen echt als de deuren en ramen open zijn. In ons vorige huis hadden we een rijtjeshuis midden in het blok. Als Levi toen ging drummen, trilden alle muren. Daar hadden we ook afspraken met de buren over. Gelukkig wonen we nu in een vrijstaand huis. ”

Gek aangekeken

“Levi wordt er niet om geplaagd, maar het is ook niet dat hij heel makkelijk vriendjes maakt. Kinderen van eigen leeftijd vinden het toch een beetje spannend wat Levi heeft, waardoor er bewust of onbewust afstand wordt gecreëerd.” Dit vindt Levi lastig, waardoor hij vaker optrekt met oudere kinderen en volwassenen. “Hij is het gewend om met volwassenen om te gaan, omdat er altijd een verpleegkundige is. Kinderen van eigen leeftijd zijn soms lastig, maar bij oudere kinderen en volwassen lult hij de oren van hun hoofd af. Daar leg je heel makkelijk contact mee. Maar kinderen van eigen leeftijd is soms nog wel een dingetje."

Profetie

Een paar weken geleden was Levi te gast in een kerk en werd hij opeens op de schouder getikt door een onbekende man. “Jongeman, ik heb het idee dat God tegen mij zegt dat jij later een heel grote drummer gaat worden!” Zoveel bevestiging en Gods leiding. “Ik geloof ook echt dat ik dit talent van God heb gekregen om hier iets mee te doen!”

Als laatste vertelt Levi: “Dat is ook wat ik wil meegeven: vraag altijd de Heer om hulp. Ga bidden als het lastig wordt. Ik heb veel meegemaakt, maar ik merk dat God ook echt die hulp geeft.”

Marc Floor: ‘Als christen moet je je best doen voor deze wereld’ 🌍🔥

Lees ook over:

Marc Floor: ‘Als christen moet je je best doen voor deze wereld’ 🌍🔥

Geschreven door

Sarah Neerhof

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡