Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5x leuke manieren om sinterklaas te vieren!

30 november 2023 · Leestijd 4 min

Ieder jaar weer hetzelfde liedje. Met lijm aan je vingers, pritstift op je gezicht, pepernoten op plekken waar de zon niet schijnt, probeer je op het laatste moment je surprise af te knutselen. Maar vanaf vandaag is dat verleden tijd. BEAM helpt jou op weg met 5 écht leuke manieren om sinterklaas te vieren.

1. Sinterculinair

Helemaal klaar met die schijtsurprises? Maar vind je het wel leuk om samen met je vrienden of familie sinterklaas te vieren? Vervang de surprises voor een gerecht. Trek lootjes met een naam + gang er op. Kies uit: voor-, hoofd-, nagerecht etc. Zet op je verlanglijstje wat voor ingrediënten je graag ziet terugkomen in je gerecht. Iedereen kookt een gang voor de hele groep met de ingrediënten op het verlanglijstje van zijn of haar getrokken lootje. Lekker man! (Tip: Een cadeautje bij het eten is altijd leuk natuurlijk). 

2. Sinteressant

Koop allemaal een cadeautje van een X bedrag. Stal de ingepakte cadeautjes uit. Geef de cadeautjes allemaal een nummer. Verzin pubquiz, kahoot, of triviant vragen. Of kies een bestaande pub- of kahootquiz die je kunt doen. Zorg dat de eerste opdracht is: maak een ranking van welk cadeautje je het liefste wint tot welke je het minst graag wint. Speel de hele quiz. Als jullie klaar zijn verzamel dan alle antwoorden. Bepaal aan de hand van het gemiddelde van alle antwoorden op vraag 1, de definitieve ranking van meest tot minst favoriete cadeau. Tel daarna alle quiz punten bij elkaar op. De winnaar van de quiz gaat naar huis met het meest favoriete cadeau uit de gemiddelde cadeauranking, de tweede plek met het cadeau daarna enz. (Tip: Pak de cadeautjes in en pak ze pas helemaal aan het eind van de avond uit.) 

3. Sinterstress

Heb je geen plek waar je handig sinterklaas kunt vieren? Of heb je gewoon heel weinig tijd om iets voor te bereiden? Kies samen een stad uit om naar toe te gaan. Trek ter plekke de lootjes. Spreek een X bedrag af en zorg dat je binnen één uur een cadeautje koopt en een gedicht schrijft voor je lootje. Reserveer voor je groep een plek in een kroeg, café of restaurant en sinterklaas is weer gered! (Tip: houdt rekening met de openingstijden van alle winkels)

4. Sinterchaos

Deze is speciaal voor de mensen die graag lijm in hun haar smeren en hun eigen vingers aan elkaar nietten. Spreek bij iemand thuis af. Zorg voor genoeg knutselspullen. Trek lootjes en maak ter plekke een surprise voor jouw getrokken lootje. Je moet ervan houden, maar chaos gegarandeerd. (Tip: zet een timer van max één uur, dan heb je nog wat aan je avond.)

5. SinterBEAM

Altijd al benieuwd geweest hoe de BEAM-redactie sinterklaas viert? Zo niet, dan ben je het nu wel! Ieder jaar viert de redactie op dezelfde manier sinterklaas. Trek een tijdje van tevoren de lootjes. Schrijf een gedicht voor je getrokken lootje. Koop een cadeautje voor een X bedrag (deze is niet voor je lootje) neem daarnaast een fop-cadeau mee, gewoon iets randoms vanuit je huis. Leg alle cadeautjes en gedichten in het midden van een kring. Speel een ronde van het bekende dobbelspel, bij het aantal gegooide ogen (cijfers) horen de volgende regels: 

1. Pak een cadeautje van de stapel, maar pak hem nog niet uit

2. Pak een gedicht en geef hem aan de persoon voor wie die bestemd is (En laat die persoon het gedicht voorlezen)

3. Ruil een cadeautje met een ander

4. Pak een cadeautje en pak hem uit

5. Pak een cadeautje voor je uit (Eentje die je al hebt mogen pakken)

6. Schuif alle cadeautjes een plaats naar rechts (Iedereen)

Deze ronde is pas afgelopen als alle cadeautjes en gedichten weg zijn uit de kring. Pak na deze ronde alle cadeautjes één voor één uit. 

Ronde twee

Speel nu ronde twee, zet een timer van twintig minuten. De regels van deze ronde zijn: 

1.  Pak een cadeautje van iemand anders

2. Geef een cadeautje door aan de persoon rechts van je (iedereen)

3. Schuif allemaal een stoel naar links op

4. Ruil al je cadeautjes met iemand naar keuze 

5. Pak een cadeautje van iemand anders

6. Geef al je cadeautjes weg aan iemand 

Als de timer gaat stopt het spel direct. De cadeautjes die op dat moment voor je liggen zijn dan voor jou. 

We hopen dat je met deze tips eindelijk af bent van die oersaaie sinterklaasavonden. Geniet ervan! En onthoud: wie zoet is krijgt lekkers en wie stout is de... Joe! 

Zijn het nou kruidnoten of pepernoten?

Lees ook over:

Zijn het nou kruidnoten of pepernoten?

Geschreven door

Gerben

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡