Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lemuel heeft PTSS: “Mijn ouders hebben mij jarenlang mishandeld”

10 april 2019 · Leestijd 2 min

Lemuel (19) liep door verschillende jeugdtrauma’s PTSS (posttraumatisch stressstoornis) op. Voor hem betekent dit dat hij zich bijna altijd onveilig voelt. “Bij de bushalte sta ik altijd schichtig om me heen te kijken.”

Trauma’s

“Vanaf mijn vierde tot mijn veertiende ben ik door mijn ouders mishandeld. Ik werd door hen misbruikt en vernederd. Naar de buitenwereld hadden we altijd een masker op. Volgens anderen waren we een perfect gezin, maar thuis was het drama. Door mijn heftige verleden heb ik veel trauma’s opgelopen.”

PTSS

“Op een gegeven moment ben ik uit huis geplaatst en hebben ze PTSS bij mij vastgesteld. Op dit moment betekent dat dat ik me eigenlijk nergens veilig voel. Als ik bij een bushalte sta, kijk ik continu om me heen of ik niet beroofd word en ik moet me honderd procent veilig voelen, wil ik echt mezelf zijn. Volgens de artsen kan ik er vooral later last van krijgen als ik zelf kinderen heb en geconfronteerd wordt met mijn eigen trauma’s.”

Dichter bij God

“Door wat ik heb meegemaakt ben ik veel dichter naar God toegetrokken. Ik heb Hem echt in mij zien werken door de jaren heen. Natuurlijk is mijn verleden erg, maar ik heb er ook veel uitgehaald. Inmiddels heb ik een studie afgerond, ik heb een baan en mijn relatie met God is sterker dan ooit.”

Praat erover

“Tegen mensen die iets soortgelijks voelen of hebben meegemaakt, zou ik willen zeggen: praat. Praat met God en zoek steun bij mensen die je vertrouwt. Doordat ik mijn muur uiteindelijk heb laten zakken, heb ik veel hulp gekregen. Misschien voelt het alsof niemand je begrijpt, maar zodra je het deelt, gaat het altijd beter.”

Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. Onder andere NPO 3FM, BEAM en FunX staan van 6 tot en met 12 april in het teken van #openup om het taboe onder jongeren te doorbreken.

#openup is een initiatief van 3FM en MIND

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡