Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lekker snacken, lekker geloven

15 maart 2023 · Leestijd 3 min

Christenen willen graag snacken. Lekker natuurlijk, maar niet echt gezond…

Als je langs dat restaurant met gouden bogen loopt, merk je het meteen: je krijgt zin in een snelle hap (wil je weten hoe dat precies werkt, check dan vooral dit verhaal). Niet per se iets mis mee natuurlijk, beetje snacken.

Puisten door patat is dikke onzin

Elke dag een hamburger en patat is dan weer niet zo handig. Je hoort je moeder al roepen: je voelt je beter als je ook gezond eet. Vervelend genoeg heeft ze nog gelijk ook, al is het wel dikke onzin dat je puistjes krijgt van patat. Daar gaat deze column weliswaar niet over, maar het is altijd goed om dat nog een keer te horen.

Laten we het over Jezus hebben

Genoeg over hamburgers, laten we het over Jezus hebben. Lijkt iets compleet anders, maar is het niet. Niet dat hij hetzelfde is als een burger natuurlijk. Het wordt vanzelf duidelijk, lees vooral door. (Nu ineens benieuwd of Jezus een beetje bestand zou zijn tegen de verleidingen van fastfood. Waarschijnlijk wel he? De kans is vrij groot dat alle kipnuggets psalmzingend de straat op gaan als hij voorbijkomt)

Niks mis met een bemoedigende bijbeltekst, maar je wordt er niet sterk en groot van

Hoe dan ook: er bestaat iets als snackgeloof, daar gaat dit over. Dat lijkt heel erg op fastfood: het is makkelijk te krijgen, is niet duur en je hebt er altijd zin in. Voel je je een beetje down? Even een worshipliedje draaien en je kunt er weer tegenaan. Maak je je zorgen over iets? Pak er snel een bemoedigende bijbeltekst bij. Stelt iemand een moeilijke vraag? Een gestroomlijnd christelijk antwoord is zo gegeven.

Ook nu heeft je moeder gelijk: je voelt je beter als je ook gezond eet. Niks mis met een mooi worshipliedje of een bemoedigende bijbeltekst, maar je wordt er niet groot en sterk van. Geestelijk snacken is wel prettig en makkelijk, echt voedzaam is het niet. Om echt te leven heb je niet genoeg aan bijbelburgers en aanbiddingsfrietjes. Het vult wel even, maar je hebt zo weer honger.

Makkelijk antwoord op een moeilijke vraag

En nee, je hoeft echt niet meteen aan de rauwkost en volkoren boterhammen - of moeilijke bijbelstudies en ellenlange preken. Maar grijp niet meteen naar een worshipliedje of een hapsnap-bijbeltekst als het even tegenzit. Laat dat makkelijke christelijke antwoord op die moeilijke vraag een keer zitten en ga het gesprek aan. Het is niet erg om wat langer te kauwen als je goed eten hebt.

(Het beeld van die praisende kipnuggets krijg ik niet meer uit mijn hoofd, heb jij dat ook?)

TERUGKIJKEN: De BEAM Kerkdienst met Joline Zuidema over het trainen van je geloof

Lees ook over:

TERUGKIJKEN: De BEAM Kerkdienst met Joline Zuidema over het trainen van je geloof

Geschreven door

Maarten

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡