Hoe word je verleid om te snacken? Geheimen van fastfoodketens onthuld!
HELP! Ik zit al voor de vierde keer deze week een kipburger naar binnen te werken. En dat terwijl ik tegen mijn vrienden zeg dat ik fastfood verafschuw! Ik voel me walgelijk als ik met een halfgevulde maag die tent weer uit loop en toch heb ik me weer laten verleiden. Hoe doen ze dat toch? Ik ging op onderzoek uit!
Snelle hap
In onze huidige samenleving is ongezond voedsel letterlijk overal gemakkelijk en goedkoop te krijgen. Hierdoor zijn overgewicht en obesitas een groot probleem voor onze volksgezondheid geworden. Toch blijven de buckets, kipnuggets en Franse frietjes een heel belangrijk begrip in onze snackcultuur. Dit is niet zonder reden: fastfoodketens gebruiken sluwe trucjes om onze honger te stillen met makkelijk en goedkoop voedsel. Als je hongerig bent, dan wil je die behoefte zo snel mogelijk bevredigen. Wist je dat een bestelling bij een fastfoodrestaurant gemiddeld binnen negentig seconden klaar is? En dan hebben we de bestelpalen en drive-thru’s nog niet eens benoemd! Snelle oplossingen werken verslavend voor ons en daarom wil je steeds weer terug naar dit soort restaurants.
Fastfoodfans hebben 51 procent meer kans om depressief te zijn.
De trukendoos gaat open
Naast de snelle service, zijn er meer trucjes om je te verleiden. Zo wordt er in winkelstraten en langs snelwegen geadverteerd om al je bezigheden te stoppen zodat je kan eten, ook al heb je geen honger. Bij fastfoodrestaurant wordt er vaak zachte muziek gedraaid waarvan bewezen is dat je daardoor langer blijft zitten en meer eet. Voordeelmenu’s met drinken, een burger, frietjes en saus helpen ons om een snellere keuze te maken. En last but not least: hoe groter je portie, hoe goedkoper je maaltijd lijkt. Zo maken deze restaurants grote porties normaal.
Maar waarom ben ik dan zo boos?
‘Happy Meal’ is eigenlijk een hele ironische naam: mensen die regelmatig fastfood nuttigen hebben namelijk 51 procent meer kans om depressief te zijn. Een onderzoek van de Public Health Nutrition (een academisch tijdschrift) concludeert dat het waarschijnlijker is dat fastfoodfans lange dagen werken, minder groente en fruit eten én roken. Genoeg redenen om niet te vaak terug te vallen in de fastfoodverleidingen, toch? Gelukkig staat er ook in de Bijbel dat we ons lichaam niet moeten misbruiken. 1 Korintiërs 6 zegt: “Jullie weten dat je lichaam heilig is. … Eer God dus ook met je lichaam!” Als wij ons lichaam volstoppen met junkfood, zorgen we niet goed voor Zijn creatie. Begrijp me niet verkeerd: een lekkere burger eten is op zichzelf geen zonde. Ik heb met mezelf de afspraak gemaakt: voor elke kipnugget die ik eet, maak ik een euro over aan het goede doel. Dan is het ergens nog goed, mijn buikje vol fastfood!
Wist je dat?
Eén van de bekendste ketens uit Amerika, Chick-Fil-A, is hartstikke christelijk! Deze kipgigant is opgericht met de volgende boodschap: ‘Om God te verheerlijken door een trouwe rentmeester te zijn van alles wat ons is toevertrouwd en om een positieve invloed te hebben op iedereen die in contact komt met Chick-Fil-A.’ De keten is op zondag en op christelijke feestdagen gesloten en ze staan al jaren met kop en schouders bovenaan als het gaat om ‘vriendelijkste personeel in een fastfoodketen’!
Lees ook over:
DOE DE CHECK: Zijn jouw vriendschappen wel gezond?
Geschreven door
Jelte