KUNST is jezelf in de spiegel bekijken #1
Kunst houdt ons een spiegel voor, durf jij in de spiegel te kijken? Marieke (23) is studeert docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan ArtEZ en neemt ons mee naar drie kunstwerken rondom het weekthema ‘Studeren’. Ze laten ons nadenken jezelf, het leven en de Gever van dat leven!
Studeren
Negeer al die interessante artikelen van je tentamenstof, negeer facebook en kijk wat de volgende 3 kunstwerken met je doen! Hoe lang het duurt? De ‘leestijd’ is onbeperkt...
1. Waterlines, Richard Long
1989, lithografie, 150 x 112,4 cm.
Zo moeilijk als het soms is om een kunstwerk te begrijpen, zo moeilijk is het soms om leerstof tot je te nemen, een sterk essay te schrijven of een presentatie voor te bereiden. Dit alles vraagt geduld…
In dit eerste werk, van de kunstenaar Richard Long, getiteld Waterlines (1989) wordt het begrip ‘geduld’ verbeeld. Long herinnert ons aan de waarde van geduld, door zijn reis van Portugal naar Spanje hierin vast te leggen. In de drukte van ons dagelijkse leven, lijken we de waarde van geduld niet meer te zien.
Als je goed kijkt, langzaam kijkt… Dan zie je dat de waterlijnen in het beeld van beneden naar boven steeds dunner worden. Waar denk jij aan als je de steeds dunner wordende lijnen volgt? Ik denk aan ‘doorzetten’, ook wanneer het - zoals misschien je studie - moeilijk wordt.
Het kunstwerk bestaande uit woord en beeld, vraagt van de kijker geduld om het te kunnen begrijpen. Geduld is niet opwindend, maar belangrijk. Zoals dit kunstwerk is opgebouwd door herhaling van handelingen, zo bestaan goede dingen uit gewone, alledaagse ingrediënten die zich herhalen. De kunst van volharding.
Handig voor in de liefde alsook voor in je relatie tot je studie (lees: tentamens, verslagen, presentaties, samenwerkingen, zucht…)
Elke overwinning van geduld is een druppel water die met alle andere overwinningen een waterval vormt. Deze waterval is uiteindelijk de bron waar je je dorst kan lessen als je verfrissend water nodig hebt, wanneer je op doortocht bent van de ene naar de andere prestatie.
2. Noord-Atlantische Oceaan, de kliffen van Mober, Hiroshi Sugimoto
1989, foto.
Indrukwekkende rust, daar gaat dit kunstwerk van Hiroshi Sugimoto over. Beeld je het moment in dat je dat verslag opstuurt, eindelijk af! Of dat moment dat je het examenlokaal uitloopt en medestudenten tegen het lijf loopt en opgelucht zegt: “Dat zit erop! Op naar het bier”.
Buiten kust de zon je blote schouders. Wat voel jij als je je pen naast het examenvel neerlegt, na het beantwoorden van de laatste vraag? Waar denk jij aan? Die reis naar de Kliffen van Mober?
3. Landschap met man die zijn voeten wast bij een fontein, Nicolas Poussin
circa 1648, olieverf schilderij.
Links zie je een man zijn voeten wassen in de fontein. Deze man symboliseert ‘de arbeid’. De man heeft ver gelopen. Het is zelfs voor hem onzeker of hij na zijn verdere moeizame tocht, beloond wordt. Dit schilderij van Poussin uit de 17e eeuw draagt een interessante, levende thematiek, namelijk ‘de arbeid van alledag’. Inspanning als het onvermijdelijke, ‘saaie’ deel van het leven.
De schilder wilt echter duidelijk maken dat aan de andere kant van het hek het gras niet groener is, dat we het geluk niet in de toekomst, in de beloning moeten zoeken, maar in het hier en nu waar de inspanning plaats vindt.
Heb jij geduld?
In welk aspect van studeren herken jij je het meest; het geduld opbrengen, het verlangen naar de rust na de inspanning, of het bezig zijn met je toekomstige werk wat nog onzeker is?
Marieke neemt ons de aankomende weken mee in haar passie voor kunst. Ken jij een kunstwerk dat bij ‘kwetsbaarheid’ past? Meld jouw kunstwerk dan in de comments!