Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo kom jij van je schaamte af 🫠

3 november 2023 · Leestijd 5 min

Over je geloof vertellen zou een stuk gemakkelijker zijn als je het minder belangrijk vindt wat anderen van je denken, toch? Maar ja, schijt hebben aan de mening van anderen is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je ’s ochtends een grote puist ontdekt op je kin, loop dan maar eens met zelfvertrouwen de aula in. Of probeer maar eens iemand mee te vragen naar een jeugddienst als je echt niet weet of hij dit interessant vindt. Hoe je toch meer schijt kan leren hebben? Dertig seconden languit op de grond liggen in een openbare ruimte.

Comfortzone

Je hebt vast weleens gehoord van de ‘comfortzone’ die ieder mens heeft. In de wetenschap wordt de comfortzone zo beschreven: ‘een gedragstoestand waarin een persoon opereert in een angstneutraleomgeving waar een minimum aan onzekerheid, schaarste en kwetsbaarheid is.’ Dat klinkt lekker wetenschappelijk hè? In normale mensentaal betekent het dat je in je comfortzone zit als je je chill, veilig en comfortabel voelt.

InDeComfortzone
Credits: Jinke Koning.

Groeien

Het liefst zou ieder mens voor altijd in de comfortzone blijven zitten. Je gelooft namelijk dat je in deze toestand genoeg toegang hebt tot basisbehoeften zoals liefde, talent, tijd, bewondering en controle. Je ervaart geen stress en hebt alles wat je nodig hebt. Klinkt als de hemel, toch? Nou, niet helemaal. Onder een dekentje een film kijken met een bak popcorn is een moment in je comfortzone waar niets mis mee is. Maar niets durven zeggen ondanks dat je niets liever wilt dan iemand die gepest wordt helpen of niet durven zeggen dat jij op zondag naar de kerk gaat als iemand daar in een grote groep naar vraagt, is ook in je comfortzone blijven, maar dan vanuit angst. Het grootste nadeel van in je comfortzone blijven is dat je niet kan groeien als persoon. Till Groß is een student psychologie uit Oostenrijk en wilde leren om meer schijt te hebben. Hij ontdekte een manier en vertelde de wereld hier enthousiast over.

StapUitComfortzone
Credits: Jinke Koning.

Comfort challenges

Till ziet het zo: Als jij gespierde armen wilt, moet je deze trainen. Als jij meer schijt wilt hebben aan anderen en meer zelfvertrouwen wilt krijgen, moet je dat ook trainen! Als training voor zichzelf bedacht hij de comfortzone challenges: Doen waar je het meest bang voor bent. Till deed zich op de universiteit stoer voor, maar was eigenlijk best wel bang om afgewezen te worden door jongens die populairder en succesvoller waren dan hij. De eerste keer dat Till een comfortzone challenge deed,was toen hij na zijn college op het perron op de trein stond te wachten. Het was spitsuur en het wemelde van de mensen.

30 seconden op de grond liggen


Till: “Ik stond te wachten en dacht: ‘Morgen ga ik hier 30 seconden op de grond liggen, want dat lijkt me eng en helpt me meer schijt te hebben.’ Tegelijkertijd dacht ik: ‘Waarom zou ik het morgen doen en niet vandaag?’ Op het moment dat ik dit bedacht, gebeurde er twee dingen. Er was een fysieke reactie: zwetende handen, een knoop in mijn maag, mijn hart ging sneller kloppen. Ten tweede bedacht ik allerlei excuses: Er wacht thuis iemand op me, de vloer is goor, wat zullen mensen wel niet denken? Ik besloot gewoon in de trein te stappen, maar kreeg toen een openbaring: De angst en de excuses zullen er altijd zijn, dus als ik me daardoor laat tegenhouden, zal ik het nooit doen.

BuitenDeComfortzone
Credits: Jinke Koning.
Doodsbang was ik en mensen keken ook echt wel gek naar me

Till Groß

Ik nam een grote hap lucht, legde mijn tas naast me neer en ging op de grond liggen. Doodsbang was ik en mensen keken ook echt wel gek naar me, maar ik realiseerde al snel dat die blikken niet zo eng waren als ik had verwacht. De meeste mensen keken niet eens naar me, het kon ze niet schelen. Elke seconde dat ik er lag, voelde ik me minder bang worden. Toen ik eenmaal opstond, merkte ik dat mensen me gek aankeken, maar ik stapte mijn trein in met een grote glimlach. De volgende dag maakte ik een lijst met al mijn angsten om ze op deze manier stap voor stap aan te pakken.”

Uittesten

Wij bij BEAM moesten dit natuurlijk ook zelf testen. Redacteur Femke werd op pad gestuurd en ging de confrontatie met de schaamte aan. Check hieronder hoe dat ging!

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Aan de slag

Comfort challenges: Of je komt erachter dat de situatie niet zo erg was als je dacht, of je doet het gewoon net zo lang of net zo vaak tot je het niet zo eng meer vindt. Wil jij het ook eens proberen? Hier wat ideeën om mee aan de slag te gaan. Succes!

Kies jouw angst en doe de bijbehorende challenge👇

  • Bang voor groepen nieuwe mensen 👉 Geef je op voor een workshop of een sportles bij jou in de stad of het dorp (en ga er ook echt heen)
  • Nieuwe vrienden maken 👉 Vraag op school of iemand met je wil lunchen die je niet goed kent
  • Afgewezen worden 👉 Vraag random mensen op straat om 100 euro en probeer zo snel mogelijk tien keer afgewezen worden
  • Uitgelachen worden 👉 Zet een foto of video van jezelf op Instagram die je niet echt mooi vindt. Als je wilt, kan je in de caption uitleggen waarom je dit doet en zo anderen weer inspireren 
  • Voor gek staan 👉 Steek je armen recht in de lucht en loopt tijdens spitsuur op deze manier over een druk of door een winkelstraat treinstation
  • Telefoneren 👉 Bel een random nummer en leg diegene uit dat je belt omdat je dit spannend vindt en hier vanaf wilt
  • Alleen zijn 👉 Ga in je eentje ergens lunchen, naar de bioscoop of naar een nieuwe kerk
Kim (17) schaamt zich voor haar kerk: 'Ik neem liever geen vrienden mee'

Lees ook over:

Kim (17) schaamt zich voor haar kerk: 'Ik neem liever geen vrienden mee'

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡